Skip to content

Wat is een HQX-bestand?

15 de juli de 2021
hqx files 5a5e73ec96f7d00037182ca1

Een bestand met de HQX-bestandsextensie is een Macintosh BinHex 4 Compressed Archive-bestand dat wordt gebruikt om binaire versies van afbeeldingen, documenten en multimediabestanden op te slaan. Vroeger gebruikten ze de .HEX- en .HCX-extensies. BinHex staat voor ‘binair-naar-hexadecimaal’. Het formaat wordt gebruikt om 8-bits binaire gegevens op te slaan in een 7-bits tekstformaat. Hoewel hun bestandsgrootte groter is, is corruptie naar verluidt minder waarschijnlijk bij bestanden die op deze manier zijn opgeslagen. Daarom hadden HQX-bestanden vroeger de voorkeur bij het overbrengen van gegevens via e-mail.

Bestanden die zijn gecodeerd met BinHex hebben mogelijk een bestandsnaam als bestand.jpg.hqx om aan te geven dat het HQX-bestand een JPG-bestand bevat.

Hoe een HQX-bestand te openen

HQX-bestanden worden meestal gezien in macOS-systemen – u kunt Incredible Bee Archiver of het ingebouwde archiefhulpprogramma van Apple gebruiken om HQX-bestanden te openen. Als je Windows gebruikt en een HQX-bestand moet decomprimeren, probeer dan WinZip, StuffIt of een andere populaire bestandsextractor die compatibel is met Windows. Altap Salamander en de online BinHex Encoder/Decoder Tool van Web Util zijn twee andere opties als geen van de bovenstaande opties het HQX-bestand zal openen. Als u om de een of andere reden niet zeker weet of een bestand daadwerkelijk is gecodeerd met BinHex, kunt u een gratis teksteditor gebruiken om te controleren of de eerste regel als volgt luidt: (Dit bestand moet worden geconverteerd met BinHex 4.0)” Als u dat vindt een toepassing op uw Windows-pc probeert het bestand te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent. Leer hoe u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie kunt wijzigen.

Hoe een HQX-bestand te converteren

Aangezien HQX-bestanden een soort archiefindeling zijn, zoals ZIP of RAR, moet u eerst het archief openen voordat u bestanden erin kunt converteren. Als u bijvoorbeeld een PNG-bestand in een HQX-bestand hebt dat u naar JPG wilt converteren, in plaats van te proberen het HQX-archiefbestand rechtstreeks naar JPG te converteren, gebruikt u een van de bovenstaande tools waarmee u HQX-bestanden kunt openen. Als je het eenmaal hebt geopend, kun je de PNG eruit halen en vervolgens een gratis bestandsconverter gebruiken om PNG naar JPG (of welk formaat dan ook) te converteren. Hetzelfde concept is waar als u HQX probeert te converteren naar ICNS, ZIP, PDF, enz. – extraheer eerst de inhoud van het archief en gebruik vervolgens een bestandsconverter voor de uitgepakte bestanden.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Als u uw HQX-bestand nog steeds niet kunt openen, leest u mogelijk de bestandsextensie verkeerd. Sommige bestanden delen gemeenschappelijke letters in hun bestandsextensie, hoewel de formaten niets met elkaar te maken hebben. HGX, HQM (Hardcore Questing Mode Data), QXP (QuarkXPress Project) en QXF (Quicken Essentials for Mac Exchange) zijn enkele voorbeelden.