Skip to content

Wat is een HTACCESS-bestand?

11 de juli de 2021
htaccess file 5a94165904d1cf0036ac6d3a

Een bestand met de HTACCESS-bestandsextensie is een Apache Access Configuration-bestand dat staat voor ‘hypertext access’. Dit zijn tekstbestanden die worden gebruikt om een ​​uitzondering te maken op de algemene instellingen die van toepassing zijn op de verschillende mappen van een Apache-website. Als u het bestand in één map plaatst, worden de globale instellingen die eerder naar die map en zijn submappen zijn gestuurd, overschreven. HTACCESS-bestanden kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt voor het omleiden van een URL, het voorkomen van directory-listing, het verbieden van specifieke IP-adressen, het voorkomen van hotlinking en meer. Een ander veelgebruikt gebruik van dit bestand is om te verwijzen naar een HTPASSWD-bestand waarin referenties zijn opgeslagen die voorkomen dat bezoekers toegang krijgen tot die specifieke map met bestanden.

In tegenstelling tot andere soorten bestanden bevatten deze geen bestandsnaam; ze zien er zo uit, met alleen de bestandsextensie: .htaccess.

Hoe een HTACCESS-bestand te openen

Aangezien deze bestanden van toepassing zijn op webservers waarop de Apache Web Server-software wordt uitgevoerd, worden ze pas van kracht als ze binnen die context worden gebruikt. Zelfs een eenvoudige teksteditor kan het bestand echter openen of bewerken, zoals Windows Kladblok of een bestand uit onze lijst met beste gratis teksteditors. Een andere populaire, maar niet gratis, HTACCESS-editor is Adobe Dreamweaver.

Hoe het bestand te converteren?

U kunt het bestand converteren naar een Ngnix-webserverbestand met behulp van deze online HTACCESS naar nginx-converter. Je moet de inhoud ervan in het tekstvak plakken om de code om te zetten in een code die herkenbaar is voor Ngnix. Net als bij de nginx-converter, kan het bestand worden geconverteerd naar Web.Config met behulp van de online .htaccess to Web.Config-converter van codebreak. Deze is handig als u wilt dat het bestand werkt met een ASP.NET-webtoepassing.

Voorbeeldbestand

Hieronder ziet u een voorbeeld van een .HTACCESS-bestand. Dit specifieke bestand kan nuttig zijn voor een website die momenteel in ontwikkeling is en nog niet klaar is voor het publiek. AuthType basis
AuthName “Ooops! Tijdelijk in aanbouw…”
AuthUserFile /.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
Vereist geldige gebruiker # Wachtwoordprompt voor alle anderen
Bestelling weigeren, toestaan
Alles weigeren
Toestaan ​​vanaf 192.168.10.10 # Het IP-adres van de ontwikkelaar
Toestaan ​​van w3.org
Toestaan ​​van googlebot.com # Hiermee kan Google uw pagina’s crawlen
Voldoen aan elke # Geen wachtwoord vereist als host/IP is toegestaan

Elke regel van dit bestand heeft een bepaald doel. De /.htpasswd entry geeft bijvoorbeeld aan dat deze map voor het publiek verborgen is, tenzij er een wachtwoord wordt gebruikt. Als het hierboven weergegeven IP-adres echter wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de pagina, is het wachtwoord niet vereist.

Meer hulp nodig?

Je zou uit het bovenstaande voorbeeld moeten kunnen zien dat deze bestanden veel verschillende dingen kunnen doen. Het is waar dat het niet de gemakkelijkste bestanden zijn om mee te werken. U kunt meer lezen over het gebruik van een HTACCESS-bestand voor het blokkeren van IP-adressen, het voorkomen dat kijkers het bestand openen, het blokkeren van verkeer naar de directory, het vereisen van SSL, het uitschakelen van website-downloaders/rippers en meer op JavaScript Kit, Apache, WordPress en DigitalOcean .