Skip to content

Wat is een PDB-bestand?

20 de juli de 2021
pdb files 59f7437403f40200102ddb1a

Een bestand met de PDB-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een programmadatabasebestand dat wordt gebruikt om foutopsporingsinformatie over een programma of module te bevatten, zoals een DLL- of EXE-bestand. Ze worden soms symboolbestanden genoemd. Het bestand koppelt verschillende componenten en instructies in de broncode aan het uiteindelijke gecompileerde product, dat de debugger vervolgens kan gebruiken om het bronbestand en de locatie in het uitvoerbare bestand te vinden waar het het debugging-proces zou moeten stoppen. Sommige PDB-bestanden hebben in plaats daarvan de bestandsindeling van de Protein Data Bank. Dit zijn platte tekstbestanden die coördinaten met betrekking tot eiwitstructuren opslaan. Andere PDB-bestanden zijn waarschijnlijk gemaakt in het Palm Database- of PalmDOC-bestandsformaat en worden gebruikt met het PalmOS mobiele besturingssysteem; sommige bestanden in deze indeling gebruiken in plaats daarvan de .PRC-bestandsextensie. Nog een ander mogelijk formaat is Tanida Demo Builder.

Hoe een PDB-bestand te openen

Verschillende programma’s gebruiken hun eigen PDB-bestand om gegevens op te slaan in een soort gestructureerd databaseformaat, dus elke toepassing wordt gebruikt om zijn eigen type te openen. Geneious, Quicken, Visual Studio en Pegasus zijn slechts enkele voorbeelden van programma’s die een PDB-bestand als databasebestand kunnen gebruiken. Radare en PDBparse kunnen ook werken. Sommige PDB-bestanden worden opgeslagen als platte tekst, zoals Geneious’ Program Debug Database-bestanden, en zijn volledig leesbaar voor mensen als ze in een teksteditor worden geopend. U kunt dit soort PDB-bestand openen met elk programma dat tekstdocumenten kan lezen, zoals het ingebouwde Kladblok-programma in Windows. Enkele andere PDB-bestandsviewers en -editors zijn Notepad++ en Brackets. Andere PDB-bestanden zijn geen tekstdocumenten en zijn alleen nuttig wanneer ze worden geopend met het programma waarvoor ze bedoeld zijn. Als de jouwe bijvoorbeeld op de een of andere manier gerelateerd is aan Quicken, probeer dan die software te gebruiken om deze te bekijken of te bewerken. Visual Studio verwacht een PDB-bestand te zien in dezelfde map als het DLL- of EXE-bestand. U kunt PDB-bestanden die Protein Data Bank-bestanden zijn, bekijken en bewerken in Windows, Linux en macOS met Avogadro. Deze programma’s kunnen het bestand ook openen: Jmol, RasMol, QuickPDB en USCF Chimera. Aangezien dit platte tekst is, kunt u er ook een openen in een teksteditor. Palm Desktop zou dit bestand moeten kunnen openen als het de Palm Database-bestandsindeling heeft, maar het kan zijn dat u het eerst moet hernoemen om de .PRC-bestandsextensie te hebben zodat dat programma het kan herkennen. Kaliber is een andere optie. Probeer STDU Viewer om een ​​PalmDOC PDB-bestand te openen. Tanida Demo Builder-bestanden worden geopend met een programma met dezelfde naam.

Hoe een PDB-bestand te converteren

Programma Database-bestanden kunnen hoogstwaarschijnlijk niet worden geconverteerd naar een ander bestandsformaat, althans niet met een gewone tool voor het converteren van bestanden. In plaats daarvan, als er een tool is die dit soort bestand kan converteren, zou het hetzelfde programma zijn dat het kan openen. Als u bijvoorbeeld uw databasebestand vanuit Quicken moet converteren, probeer dat programma dan te gebruiken. Dit type conversie is echter waarschijnlijk niet alleen van weinig nut, maar wordt ook niet ondersteund in deze database-applicaties (dwz u hoeft dit soort PDB-bestand waarschijnlijk niet naar een ander formaat te converteren). Protein Data Bank-bestanden kunnen met MeshLab naar andere formaten worden geconverteerd. Om dit te doen, moet u het mogelijk eerst converteren naar WRL met PyMOL vanuit de het dossier > Sla afbeelding op als > VRML menu, en importeer vervolgens het WRL-bestand in MeshLab en gebruik de het dossier > Mesh exporteren als menu om uiteindelijk het PDB-bestand naar STL of een ander bestandsformaat te converteren. Als u het model niet in kleur wilt hebben, kunt u het bestand rechtstreeks naar STL exporteren met USCF Chimera (de downloadlink staat hierboven). Anders kunt u dezelfde methode gebruiken als hierboven (met MeshLab) om PDB naar WRL te converteren met USCF Chimera en vervolgens WRL naar STL exporteren met MeshLab. Om PDB naar PDF of EPUB te converteren, als je een PalmDOC-bestand hebt, is het mogelijk op een aantal manieren, maar het gemakkelijkst is waarschijnlijk om een ​​online converter zoals Zamzar te gebruiken. U kunt uw bestand uploaden naar die website om de optie te hebben om het naar die formaten te converteren, evenals naar AZW3, FB2, MOBI, PML, PRC, TXT en andere eBook-bestandsindelingen. Het PDB-bestand converteren naar het FASTA-formaat kan worden gedaan met de online PDB naar FASTA-converter van Meiler Lab. Het is ook mogelijk om dit bestand online naar CIF (Crystallographic Information Format) te converteren met PDBx/mmCIF.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Bestanden die niet worden geopend met een van de bovenstaande tools, zijn waarschijnlijk niet echt PDB-bestanden. Wat er zou kunnen gebeuren, is dat u de bestandsextensie verkeerd leest; sommige formaten gebruiken een achtervoegsel dat sterk lijkt op PDB, terwijl ze echt niets met elkaar te maken hebben en niet hetzelfde werken. Een PDF-bestand is bijvoorbeeld een documentbestand, maar de meeste programma’s van hierboven zullen de tekst en/of afbeeldingen niet correct weergeven als u er een probeert te openen met deze softwareprogramma’s. Hetzelfde geldt voor andere bestanden met gelijk gespelde bestandsextensies, zoals DBF-, DB-, ADP-, PD-, PDE-, PDC-, PDO- en WPD-bestanden. PBD is een andere die bij het EaseUS Todo Backup-programma hoort en daarom alleen nuttig is wanneer deze met die software wordt geopend. Als je geen PDB-bestand hebt, onderzoek dan de bestandsextensie die je bestand wel heeft, zodat je het juiste programma kunt vinden dat het opent of converteert.

Geavanceerd lezen van PDB-bestanden

U kunt veel meer lezen over Program Database-bestanden van GitHub en Wintellect. Er valt ook meer te leren over Protein Data Bank-bestanden; zie Worldwide Protein Data Bank en RCSB PDB.

Veel Gestelde Vragen

  • Hoe los ik het op als Visual Studio geen PDB-bestanden kan vinden of openen? Als u een bericht ziet waarin staat dat Visual Studio het PDB-bestand niet kan vinden of openen, probeer dan de foutopsporingstool van Visual Studio. Ga naar Hulpmiddelen > Opties > Debuggen > symbolen en selecteer Microsoft Symbol-servers.
  • Hoe open ik een PDB-bestand op Android? Gebruik een bestandslezer van derden om een ​​PDB-bestand op Android te openen. Download de Cool Reader-app of een andere PDB-bestandsondersteunde lezer op Google Play.