Skip to content

Wat is een PEF-bestand?

9 de september de 2021
pef files 5a5e7c36beba330036969225

Een bestand met de PEF-bestandsextensie is een Pentax Raw Image-bestand dat staat voor: Pentax elektronisch bestand. Het is een ongecomprimeerde en onbewerkte foto gemaakt met een digitale camera van Pentax. De afbeelding moet nog op enigerlei wijze worden verwerkt – het vertegenwoordigt alle onbewerkte gegevens die door de camera zijn opgenomen.

Andere PEF-bestanden

Andere PEF-bestanden kunnen in plaats daarvan Portable Embosser Format-bestanden zijn; ze worden soms PEF Brailleboekbestanden genoemd. Deze typen PEF-bestanden gebruiken het XML-formaat om fysieke brailleboeken weer te geven. Pentax Raw Image-bestanden zijn soms in het PTX-formaat. Zowel PEF- als PTX-bestanden zijn vergelijkbaar met andere beeldbestandsindelingen die digitale camera’s gebruiken om ongewijzigde gegevens op te slaan, zoals Nikon’s NEF, Canon’s CR2 en CRW, Sony’s ARW en SRF, Panasonic’s RW2 en Olympus’ ORF.

PEF-bestanden.

Hoe een PEF-bestand te openen

PEF-bestanden van een Pentax-camera openen met de software die bij de digitale camera wordt geleverd, evenals met Able RAWer, UFRaw, Windows Live Photo Gallery, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements en waarschijnlijk enkele andere populaire foto- en grafische hulpmiddelen. Als u het PEF-bestand niet in Windows kunt openen met Windows Live Photo Gallery, moet u mogelijk het Microsoft Camera Codec Pack installeren. Braille Utils openen PEF Brailleboekbestanden. Deze bestanden worden ook geopend op een iOS-apparaat (iPhone, iPad, iPod touch) met behulp van de PEF Viewer-app. Zie deze lijst met software op pef-format.org voor enkele andere programma’s die PEF-bestanden gebruiken. Sommige van die programma’s mogen echter alleen creëren braillebestanden, maar ze niet echt kunnen openen. Als uw bestand niet wordt geopend met behulp van de bovenstaande suggesties, is het mogelijk dat u de bestandsextensie verkeerd leest. Hoewel hun bestandsextensies er hetzelfde uitzien, hebben PEF-bestanden niets te maken met PDF-, PEM- of PEG-bestanden (Peggle Replay). Dus als je in plaats daarvan met een van die bestanden te maken hebt, zul je waarschijnlijk andere software moeten gebruiken om het te openen.

Hoe een PEF-bestand te converteren

Sommige gratis hulpprogramma’s voor het converteren van afbeeldingen converteren PEF-bestanden naar een ander afbeeldingsformaat. Zamzar is een voorbeeld – het is een online PEF-converter, wat betekent dat u eerst het PEF-bestand naar Zamzar moet uploaden en vervolgens een uitvoerformaat moet kiezen om het naar te converteren, en vervolgens dat geconverteerde bestand terug naar uw computer moet downloaden voordat u het kunt gebruiken. Zamzar converteert PEF naar JPG, PNG, BMP, PDF, TIFF, TGA en andere vergelijkbare formaten. Adobe DNG Converter converteert het PEF-bestand naar DNG op Windows en macOS. FAQ

 • Hoe converteer ik PEF-bestanden in Lightroom?

  Selecteer in Lightroom een ​​bestand of ga naar Bewerking > Selecteer alles. Selecteer vervolgens Bestand > Exporteren om een ​​bestandsformaat te kiezen.

 • Hoe repareer ik mijn Pentax-camera?

  Als je een foutmelding ziet, zoek dan de Pentax-foutcode op. Anders moet u problemen met uw Pentax-camera oplossen door de batterij en instellingen te controleren.

 • Wat is het beste grafische bestandsformaat?

  De favoriete grafische bestandsindelingen voor online publicatie zijn GIF, PNG en JPG. Voor print hebben EPS en TIFF de voorkeur. Het beste grafische formaat dat u kunt gebruiken, hangt af van uw specifieke behoeften.

 • Wat is het verschil tussen JPEG-, TIFF- en Raw-afbeeldingsbestanden?

  Raw-afbeeldingen zijn niet gecomprimeerd, dus ze bevatten meer details dan JPEG-bestanden, maar ze zijn ook groter. TIFF-bestanden zijn gecomprimeerd, maar ze zijn groter dan JPG-bestanden omdat ze tijdens het compressieproces geen beelddetails verliezen.