Skip to content

Wat is een PHP-bestand?

22 de juni de 2021
php files 591473905f9b586470c3d01d

Een bestand met de bestandsextensie .PHP is een PHP-broncodebestand dat Hypertext Preprocessor-code bevat. Ze worden vaak gebruikt als webpaginabestanden die meestal HTML genereren van een PHP-engine die op een webserver draait. De HTML-inhoud die de PHP-engine van de code maakt, is wat in de webbrowser wordt gezien. Aangezien de webserver de plaats is waar de PHP-code wordt uitgevoerd, geeft toegang tot een PHP-pagina u geen toegang tot de code, maar in plaats daarvan de HTML-inhoud die de server genereert.

Sommige PHP-broncodebestanden gebruiken een andere bestandsextensie zoals .PHTML, PHP3, PHP4, PHP5, PHP7 of PHPS.

Hoe PHP-bestanden te openen

Het ingebouwde Kladblok-programma van Windows is een voorbeeld van een PHP-opener, maar het benadrukken van syntaxis is zo handig bij het coderen in PHP dat een speciale editor meestal de voorkeur heeft. Sommige teksteditors bevatten syntaxisaccentuering; zie onze lijst met de beste teksteditors voor enkele opties zoals Visual Studio Code. Hier zijn enkele andere manieren om een ​​PHP-bestand te bewerken: Atom, Sublime Text, Coda, Codeanywhere, Programmer’s Notepad, Vim en CodeLobster IDE. Terwijl die programma’s je zullen laten bewerken of wijzigen het bestand, ze laten je niet echt een PHP-server draaien. Daarvoor heb je zoiets als Apache Web Server nodig. Raadpleeg de installatie- en configuratiehandleiding op PHP.net als je hulp nodig hebt. Sommige .PHP-bestanden zijn mogelijk mediabestanden of afbeeldingen die per ongeluk met deze extensie zijn genoemd. In die gevallen hernoem je de extensie gewoon naar de juiste en zou het correct moeten openen in het programma dat dat bestandstype weergeeft, zoals een videospeler als je met een MP4 werkt.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Sommige bestandsextensies lijken zo op elkaar dat het heel gemakkelijk is om ze door elkaar te halen, wat ertoe kan leiden dat het verkeerde programma wordt gebruikt om het bestand te openen. HPP bevat bijvoorbeeld allemaal dezelfde letters als PHP, maar bestanden met dat achtervoegsel kunnen verband houden met het Haluha Pearls-programma. PPP is vergelijkbaar; er zijn een paar programma’s die dit soort bestanden gebruiken, waaronder PagePlus als documentbestand.

Hoe een PHP-bestand te converteren

Om PDF’s te genereren vanuit PHP, zie FPDF of dompdf. Zie de documentatie over json-codering op PHP.net om te leren hoe u PHP-arrays converteert naar Javascript-code in het JSON-formaat (JavaScript Object Notation). Dit is alleen beschikbaar in PHP 5.2 en hoger. Je kunt PHP-bestanden niet converteren naar niet-tekstgebaseerde formaten zoals MP4 of JPG. Als je een bestand hebt met de .PHP-bestandsextensie waarvan je weet dat het gedownload zou moeten zijn in een formaat zoals een van deze, hernoem het dan gewoon van .PHP naar .MP4 (of welk formaat het ook zou moeten zijn). Het hernoemen van een bestand op deze manier voert geen echte bestandsconversie uit, maar laat het juiste programma het bestand openen. Echte conversies vinden normaal gesproken plaats binnen een bestandsconversietool of een programma program Opslaan als of Exporteren menu.

PHP laten werken met HTML

PHP-code die is ingesloten in een HTML-bestand wordt begrepen als PHP en niet als HTML wanneer het is ingesloten in deze tags in plaats van de algemene HTML-tag:

<?php
   code goes here
?>

Om vanuit een HTML-bestand naar een PHP-bestand te linken, voert u de volgende code in het HTML-bestand in, waarbij: footer.php is de naam van je eigen bestand:

<?php 
   include("file.php");
?>

U kunt soms zien dat een webpagina PHP gebruikt door naar de URL te kijken, bijvoorbeeld wanneer het standaard PHP-bestand wordt aangeroepen index.php. In dit voorbeeld kan het er als volgt uitzien: http://www.voorbeeldsite.com/index.php.

Meer informatie over PHP

PHP is geport naar bijna elk besturingssysteem en is volledig gratis te gebruiken. De officiële website is PHP.net. Er is een hele documentatiesectie die dient als een online handleiding als je hulp nodig hebt om meer te weten te komen over wat je met PHP kunt doen of hoe het allemaal werkt. Een andere goede bron is W3Schools. De eerste versie van PHP werd uitgebracht in 1995 en heette Personal Home Page Tools (PHP Tools). Door de jaren heen zijn er wijzigingen aangebracht, waarbij om de paar maanden nieuwe versies worden uitgebracht. Server-side scripting is het meest gebruikte gebruik voor PHP. Zoals hierboven beschreven, werkt dit met een parser, webserver en webbrowser, waarbij de browser toegang heeft tot een server waarop de PHP-software draait, zodat de browser kan weergeven wat de server ook produceert. Een andere is command-line scripting waarbij geen browser of server wordt gebruikt. Dit soort PHP-implementaties is handig voor geautomatiseerde taken. PHPS-bestanden zijn door de syntaxis gemarkeerde bestanden. Sommige PHP-servers zijn geconfigureerd om automatisch de syntaxis te markeren van bestanden die deze extensie gebruiken. Dit moet worden ingeschakeld met behulp van de httpd.conf lijn.