Skip to content

Wat is een RPM-bestand?

8 de augustus de 2021
rpm files 58ee20593df78cd3fcdcf5f0

Een bestand met de RPM-bestandsextensie is een Red Hat Package Manager-bestand dat wordt gebruikt om installatiepakketten op Linux-besturingssystemen op te slaan. Deze bestanden bieden een gemakkelijke manier voor het distribueren, installeren, upgraden en verwijderen van software, aangezien ze op één plek “verpakt” zijn. Geheel los van waar Linux ze voor gebruikt, worden RPM-bestanden ook gebruikt als plug-inbestanden door de RealPlayer-software om extra functies aan het programma toe te voegen. Het acroniem RPM staat voor: externe printmanager, ook, maar heeft misschien ook helemaal niets te maken met computerbestanden, zoals bij het verwijzen naar de frequentierotatiemeting revoluties per minuut.

Hoe een RPM-bestand te openen

Het is belangrijk om te beseffen dat RPM-bestanden niet op Windows-computers kunnen worden gebruikt zoals op Linux-systemen. Omdat het echter slechts archieven zijn, kan elk populair compressie-/decompressieprogramma, zoals 7-Zip of PeaZip, er een openen om de bestanden erin te onthullen.

RPM-bestanden.

Linux-gebruikers kunnen RPM-bestanden openen met het pakketbeheersysteem genaamd RPM-pakketbeheerder. Gebruik deze opdracht, waarbij “file.rpm” de naam is van het bestand dat u wilt installeren: rpm -i file.rpm

In de vorige opdracht betekent “-i” om het bestand te installeren, dus u kunt het vervangen door “-U” om een ​​upgrade uit te voeren. De onderstaande opdracht zal het RPM-bestand installeren en alle eerdere versies van hetzelfde pakket verwijderen: rpm -U file.rpm

Zie onze handleiding over het gebruik van het rpm-commando voor meer informatie, of bezoek RPM.org en Linux Foundation. Als uw bestand een RealPlayer Plug-in-bestand is, zou het RealPlayer-programma het moeten kunnen gebruiken, maar u kunt het bestand waarschijnlijk niet openen vanuit het programma zelf. Met andere woorden, als RealPlayer dit bestand moet gebruiken, zal het het hoogstwaarschijnlijk uit de installatiemap halen omdat er geen menu-item in het programma is dat ze kan importeren. RMP-bestanden worden bijna identiek gespeld als RPM-bestanden, en het zijn toevallig RealPlayer Metadata Package-bestanden, wat betekent dat u beide typen in RealPlayer kunt openen.

Hoe een RPM-bestand te converteren

Commando’s die de Linux Alien-software aanroepen, kunnen worden gebruikt om RPM naar DEB te converteren. De volgende opdrachten zullen Alien installeren en het vervolgens gebruiken om het bestand te converteren: apt-get install alien
alien -d bestand.rpm

U kunt “-d” vervangen door “-i” om het pakket te converteren en dan onmiddellijk de installatie te starten. AnyToISO kan RPM converteren naar het ISO-formaat. Als u het bestand wilt opslaan in een ander archiefformaat zoals TAR, TBZ, ZIP, BZ2, 7Z, enz., kunt u de FileZigZag-website gebruiken. Als u RPM naar MP3, MP4 of een ander niet-archiefformaat wilt converteren, kunt u het beste eerst de bestanden uit het archief extraheren. U kunt dat doen met een decompressieprogramma zoals we hierboven vermeldden. Als je de MP3 (of welk bestand dan ook) uit het RPM-bestand hebt gehaald, gebruik dan een gratis bestandsconverter op die bestanden. Ook al heeft het niets te maken met de bestandsextensies die op deze pagina worden genoemd, je kunt omwentelingen per minuut ook omrekenen naar andere metingen zoals hertz en radialen per seconde.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als je bestand op dit moment niet wordt geopend, zelfs niet nadat je de bovenstaande stappen hebt gevolgd of een compatibele RPM-bestandsopener hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat je niet echt met dit formaat te maken hebt. Het meest waarschijnlijke geval is dat u de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen. Er zijn veel bestanden die vergelijkbare letters met bestandsextensies delen, maar die in feite niet gerelateerd zijn aan Red Hat of RealPlayer. EPM is een voorbeeld, evenals RPP, een REAPER Project-bestand met platte tekst dat door het REAPER-programma wordt gebruikt. RRM is een soortgelijk achtervoegsel dat wordt gebruikt voor RAM-metabestanden. Net als RPP, lijken de twee veel op RPM, maar ze zijn niet hetzelfde en openen daarom niet met dezelfde programma’s. In dit specifieke geval kan een RMM-bestand echter daadwerkelijk worden geopend met RealPlayer omdat het een Real Audio Media (RAM)-bestand is, maar het werkt niet met Linux. Als uw bestand niet op deze bestandsextensies eindigt, gebruikt u Google of Lifewire om de daadwerkelijke extensie te onderzoeken om meer te weten te komen over de programma’s die kunnen worden gebruikt om het te openen of te converteren. FAQ

  • Kunnen .RPM-bestanden worden gebruikt/uitgevoerd in Windows?

    .RPM-bestanden kunnen worden bekeken of uitgepakt in Windows, maar ze kunnen niet worden uitgevoerd/gebruikt buiten een Linux-besturingssysteem. Er is geen één-op-één analoog aan een .RPM-bestand op Windows, maar .MSI-bestanden bieden vergelijkbare functionaliteit.

  • Kunnen .RPM-bestanden worden gebruikt/uitgevoerd op Macs?

    Dat kan, maar je hebt hiervoor een tool van derden nodig, zoals RPM Package Manager. Met een tool als de RPM Package Manager kun je vervolgens .RPM’s installeren. Macs hebben echter de neiging om het .DMG-formaat te gebruiken voor het onderbrengen van hun apps.