Skip to content

Wat is een SO-bestand?

1 de augustus de 2021
so files 59c01fd903f4020010be9bd2

Een bestand met de bestandsextensie .SO is een Shared Library-bestand. Ze bevatten informatie die door een of meer programma’s kan worden gebruikt om bronnen te ontlasten, zodat de toepassing(en) die het SO-bestand aanroepen, het bestand niet daadwerkelijk hoeven te verstrekken. Eén SO-bestand kan bijvoorbeeld informatie en functies bevatten over hoe u snel door de hele computer kunt zoeken. Verschillende programma’s kunnen dan een beroep doen op dat bestand om die functie in hun eigen respectievelijke programma’s te gebruiken.

In plaats van het echter in de eigen binaire code van het programma te moeten compileren, dient het SO-bestand als een extensie die het programma alleen maar hoeft aan te roepen om de hulpprogramma’s te gebruiken. Het SO-bestand kan zelfs later worden bijgewerkt/vervangen zonder dat die programma’s wijzigingen in hun eigen code hoeven aan te brengen. Shared Library-bestanden zijn vergelijkbaar met Dynamic Link Library-bestanden (DLL) die worden gebruikt in Windows- en Mach-O Dynamic Library-bestanden (DYLIB) op macOS, behalve dat SO-bestanden worden gevonden op Linux-gebaseerde systemen en het Android-besturingssysteem. SO verwijst niet alleen naar een Shared Library-bestand. Het is ook een acroniem voor server opties, dienstobject, systeem overbelasting, alleen verzenden, systeemstoring, seriële uitgang, en open blijven staan. Verwar het echter niet met OS, de afkorting voor besturingssysteem.

Hoe een SO-bestand te openen

SO-bestanden kunnen technisch gezien worden geopend met GNU Compiler Collection, maar dit type bestanden is niet bedoeld om te worden bekeken of gebruikt zoals een ander type bestand. In plaats daarvan worden ze gewoon in een geschikte map geplaatst en automatisch gebruikt door andere programma’s via de dynamische linklader van Linux. U kunt het SO-bestand echter als een tekstbestand lezen door het te openen in een teksteditor zoals Leafpad, gedit, KWrite of Geany als u Linux gebruikt, of Notepad++ op Windows. Het is echter onwaarschijnlijk dat de tekst in een voor mensen leesbaar formaat zal zijn.

Hoe SO-bestanden te converteren

We zijn niet op de hoogte van programma’s die SO naar DLL kunnen converteren voor gebruik op Windows en gezien wat deze bestanden zijn en wat ze doen, is het niet waarschijnlijk dat er een is. Het is ook geen eenvoudige taak om SO te converteren naar andere bestandsindelingen zoals JAR of A (een Stat Library-bestand). Mogelijk kunt u SO-bestanden “converteren” naar JAR-bestanden door ze gewoon in een archiefbestandsformaat zoals .ZIP te zippen en het vervolgens te hernoemen naar .JAR.

Meer informatie over SO-bestanden

De naam van een Shared Library-bestand heet a soortnaam. Het begint met “lib” aan het begin, gevolgd door een naam voor de bibliotheek en vervolgens de bestandsextensie .SO. Sommige Shared Library-bestanden hebben ook andere nummers toegevoegd aan het einde na “.SO” om een ​​versienummer aan te geven. Hier zijn slechts enkele voorbeelden: libdaemon.SO.14, libchromeXvMC.SO.0, libecal-1.2.SO.100, libgdata.SO.2, en libgnome-bluetooth.SO.4.0.1. Dankzij het nummer aan het einde kunnen er meerdere versies van hetzelfde bestand zijn zonder problemen met overlappende namen. Deze bestanden worden normaal gesproken opgeslagen in /lib/ of /usr/lib/. Op een Android-apparaat worden SO-bestanden opgeslagen in de APK onder /lib//. Hier kan “ABI” een map zijn met de naam armeabi, armeabi-v7a, arm64-v8a, mips, mips64, x86, of x86_64. De SO-bestanden in de juiste map die bij het apparaat horen, worden gebruikt wanneer de apps worden geïnstalleerd via het APK-bestand. Gedeelde bibliotheekbestanden worden soms dynamisch gekoppelde bibliotheken met gedeelde objecten, gedeelde objecten, gedeelde bibliotheken, en gedeelde objectbibliotheken.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Een voor de hand liggende reden waarom u het bestand niet kunt openen, is dat het niet echt een SO-bestand is. Het kan gewoon enkele veelvoorkomende letters delen als die bestandsextensie. Gelijkaardig klinkende bestandsextensies betekenen niet noodzakelijk dat de bestandsformaten vergelijkbaar zijn, noch dat ze met dezelfde programma’s zouden kunnen werken. Het ISO-bestandsformaat is bijvoorbeeld een populair formaat dat veel lijkt op “.SO” aan het einde van het bestand, maar de twee zijn niet gerelateerd en kunnen niet met dezelfde programma’s worden geopend. Een ander voorbeeld is te zien met SOL-bestanden, die Flash Local Shared Object-bestanden zijn. Ze worden gebruikt met de inmiddels ter ziele gegane Adobe Flash en zijn niet gerelateerd aan SO-bestanden.