Skip to content

Wat is een TBZ-bestand?

4 de augustus de 2021
tbz files 5876a4c25f9b584db3d3d8d6

Een bestand met de TBZ-bestandsextensie is een BZIP Compressed Tar Archive-bestand, wat betekent dat de bestanden eerst worden gearchiveerd in een TAR-bestand en dan gecomprimeerd met BZIP. Hoewel je zeker nog steeds af en toe TAR-bestanden tegenkomt die BZIP-compressie gebruiken, is BZ2 een nieuwer en steeds vaker voorkomend compressie-algoritme dat TBZ2-bestanden produceert.

Hoe een TBZ-bestand te openen

7-Zip, PeaZip en jZip zijn slechts enkele van de vele gratis bestandsextractors die de inhoud van een TBZ-bestand kunnen decomprimeren (uitpakken). Alle drie deze programma’s ondersteunen ook het nieuwere TBZ2-formaat. U kunt een TBZ-bestand ook online openen via de webtool B1 Online Archiver. Dit is een website waar u een .TBZ-bestand dat u heeft kunt uploaden en vervolgens de inhoud kunt downloaden – één voor één of allemaal tegelijk. Dit is een geweldige oplossing als u nog niet een van de bovenstaande hulpprogramma’s voor het uitpakken van bestanden op uw computer hebt geïnstalleerd en u hier niet in geïnteresseerd bent. Linux- en macOS-gebruikers kunnen ook een TBZ openen met de opdracht BZIP2 vanuit een terminalvenster (ter vervanging van bestand.tbz met de naam van je eigen TBZ-bestand): bzip2 -d file.tbz

Hoewel de bestandsextensie vergelijkbaar is met TBZ, is een TZ-bestand een Zipped Tar Archive-bestand dat is gemaakt door een TAR-archief en een Z-bestand te combineren. Als je een TZ-bestand hebt in plaats van een TBZ-bestand, kun je het openen met WinZip of StuffIt Deluxe, zo niet met de gratis tools die we hierboven noemden. Tenminste op je Windows-pc. Als je merkt dat een applicatie die je hebt geïnstalleerd TBZ-bestanden opent, maar het is de verkeerde applicatie, of je hebt liever dat een ander geïnstalleerd programma ze opent, raadpleeg dan ons artikel over hoe je het standaardprogramma voor een specifieke gids voor bestandsextensies om de nodige wijzigingen aan te brengen.

Hoe een TBZ-bestand te converteren

We raden u ten zeerste aan om FileZigZag te gebruiken om het TBZ-bestand naar een ander archiefformaat te converteren. Het werkt in uw browser, zodat u alleen de TBZ hoeft te uploaden, een conversie-indeling hoeft te kiezen en vervolgens het geconverteerde bestand terug naar uw computer hoeft te downloaden. FileZigZag ondersteunt het converteren van de TBZ naar ZIP, 7Z, BZIP2, TAR, TGZ en verschillende andere compressie-/archiefformaten. Bekijk onze lijst met gratis bestandsconversieprogramma’s voor af en toe gebruikte formaten voor enkele andere bestandsconversieprogramma’s die het TBZ-formaat ondersteunen. Als u weet dat uw TBZ-archief bijvoorbeeld een PDF-bestand bevat en u de TBZ naar PDF wilt converteren, dan is wat u echt wilt doen de inhoud van de TBZ extraheren om bij de PDF te komen. U hoeft de TBZ niet te “converteren” naar PDF. Dus hoewel sommige programma’s voor het uitpakken van bestanden of online services adverteren dat ze de TBZ naar PDF (of een ander bestandstype) kunnen converteren, is wat ze in werkelijkheid doen extraheren de PDF uit het archief, wat u zelf kunt doen met een van de methoden waar we het al over hebben gehad. Voor alle duidelijkheid: om een ​​PDF (of een ander bestandstype) uit een TBZ-bestand te halen, gebruikt u gewoon een van de hierboven genoemde bestandsextractors – 7-Zip is een perfect voorbeeld. Als u uw TBZ-bestand “converteert” naar PDF of een ander bestandsformaat, maar u wilt dat het resulterende bestand een ander bestandsformaat heeft, dan kunt u dit hoogstwaarschijnlijk doen met een van deze gratis bestandsconversieprogramma’s.