Skip to content

Wat is een TEX-bestand?

15 de juli de 2021
tex files 59f3921703f402001056abde

Een bestand met de TEX-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een LaTeX-brondocumentbestand dat is gemaakt door LaTeX en dat wordt gebruikt om de structuur van een boek of ander document te definiëren, bijvoorbeeld of er een artikelformaat, een letterformaat, enz. van moet worden gemaakt. LaTeX-brondocumentbestanden zijn platte tekst en kunnen niet alleen teksttekens bevatten, maar ook symbolen en wiskundige uitdrukkingen. Een TEX-bestand kan in plaats daarvan een Texture-bestand zijn. Dit zijn afbeeldingen die sommige videogames gebruiken om de textuur van objecten op te slaan, zodat ze er anders uitzien dan andere 2D- of 3D-objecten. Dead Rising 2 en Serieuze Sam zijn twee voorbeelden van videogames die TEX-bestanden gebruiken.

Het kan gemakkelijk zijn om een ​​TEX-bestand te verwarren met een tekstbestand, maar ze zijn niet noodzakelijk hetzelfde.

Hoe een TEX-bestand te openen

LaTeX-brondocumentbestanden die de TEX-bestandsextensie gebruiken, kunnen in elke teksteditor worden bekeken en bewerkt, omdat het gewoon tekstbestanden zijn. Kladblok in Windows, Notepad ++ en Vim en zijn enkele voorbeelden van teksteditorprogramma’s. Hoewel TEX-bestanden volledig compatibel zijn met een teksteditor, worden ze meestal alleen gebruikt in de context van een programma dat specifiek bedoeld is om met LaTeX-documenten te werken. Op Windows, macOS en Linux kan dit TeXworks of Texmaker zijn. Windows-gebruikers kunnen in plaats daarvan LED (LaTeX Editor) gebruiken als een TEX-bestandsviewer en -editor, of proTeXt. Sommige LaTeX Document-bestanden gebruiken in plaats daarvan de LTX-bestandsextensie, maar ze kunnen worden geopend met dezelfde softwareprogramma’s die met TEX-bestanden werken. Textuurbestanden die de TEX-bestandsextensie gebruiken, kunnen mogelijk worden geopend met een generieke afbeeldingsviewer zoals IrfanView, maar u moet het bestand waarschijnlijk eerst hernoemen naar iets dat het programma ondersteunt, zoals PNG of JPG. Als een generieke afbeeldingsbestandsopener het bestand niet leest, kunt u een programma proberen dat speciaal is bedoeld voor het openen van de textuurbestanden van de videogame. Dead Rising 2 Tools zou bijvoorbeeld in staat moeten zijn om TEX-bestanden te openen die met dat spel worden gebruikt (hoewel je het misschien eerst moet hernoemen om de .BIG-bestandsextensie te gebruiken, zodat de software het zal herkennen). Misschien heb je geluk met een programma van Croteam, de makers van Serieuze Sam, om dat soort TEX-bestand te openen. Aangezien sommige TEX-textuurbestanden daadwerkelijk worden opgeslagen in de DirectDraw Surface-bestandsindeling (DDS), kan een tool zoals XnView MP, Windows Texture Viewer of GIMP er mogelijk een openen. Houd er echter rekening mee dat het mogelijk is dat dit alleen werkt als u het *.TEX-bestand hernoemt naar de *.DDS-bestandsextensie, zodat die programma’s het bestand daadwerkelijk kunnen herkennen. Windows Texture Viewer downloadt als een RAR-bestand dat je nodig hebt om een ​​bestandsextractor zoals 7-Zip te openen. Om DDS-bestanden met GIMP te gebruiken, is de DDS-plug-in vereist.

Hoe een TEX-bestand te converteren

CloudConvert zou TEX naar PDF moeten kunnen converteren als u het LaTeX-bestand moet opslaan in het veel populairdere PDF-formaat. U kunt dit ook doen met pdfTeX. Als uw TEX-bestand een vergelijking bevat die u naar PNG wilt converteren, kunt u latex2png of iTex2Img gebruiken. Beide zijn online TEX-converters waarmee u de LaTeX-code in een tekstvak plakt om een ​​afbeelding te maken die u vervolgens op uw computer kunt opslaan. Het Texmaker-programma kan een TEX-bestand converteren naar een aantal andere TeX-gerelateerde bestandsindelingen zoals BIB, STY, CLS, MP, RNW en ASY. U kunt hoogstwaarschijnlijk een van de textuurbestandviewers van hierboven gebruiken om dat soort TEX-bestand naar een ander bestandsformaat te converteren. Als dat niet werkt, probeer dan het textuurbestand te hernoemen naar .JPG of .PNG en converteer het dan met een gratis afbeeldingsbestandsconverter.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Veel bestandsindelingen gebruiken slechts een paar letters voor hun bestandsextensie, dus het is gemakkelijk om ze met elkaar te verwarren als u de bestandsextensie verkeerd leest. Controleer uw bestand nogmaals om er zeker van te zijn dat het eindigt op “.TEX” en niet op iets dergelijks. Als de bovenstaande programma’s bijvoorbeeld niet werken om je textuurbestand te openen, heb je in plaats daarvan mogelijk te maken met een Wii-textuurbestand dat de .TEX0-bestandsextensie gebruikt. Die kunnen worden geopend in BrawlBox, een tool die is opgenomen in BrawlTools. Of u hebt in plaats daarvan een tekstbestand zonder opmaak dat het achtervoegsel .TXT of .TEXT gebruikt, en daarom wordt het niet geopend. Platte tekstbestanden worden geopend met een teksteditor, dus u kunt er bijvoorbeeld niet een proberen te lezen met een structuurafbeeldingsviewer. EXT is een andere bestandsextensie die gemakkelijk verkeerd kan worden gelezen als TEX. Als je een EXT-bestand hebt, heb je ofwel een Norton Commander Extension-bestand of een generieke e-mailbijlage, die geen van beide gerelateerd zijn aan LaTeX- of textuurbestanden. Als het geen TEX-bestand is dat je hebt, onderzoek dan de bestandsextensie die je nodig hebt om meer te weten te komen over hoe je het kunt openen of converteren. Als je inderdaad een TEX-bestand hebt dat niet kan worden geopend met de programma’s van hierboven, gebruik dan een teksteditor om het bestand te lezen en kijk of er zinnen of woorden zijn die helpen bepalen in welk formaat je bestand zou kunnen zijn; dit kan u helpen het programma te vinden dat verantwoordelijk is voor het openen ervan. FAQ

  • Kun je TEX-bestanden openen op mobiele apparaten?

    Ja. Net zoals u andere platte-tekstbestanden, zoals TXT-bestanden, op mobiele apparaten kunt bekijken, kunnen TEX-bestanden op dezelfde manier worden geopend. Ondersteuning voor platte tekst is een kernonderdeel van moderne mobiele besturingssystemen.

  • Kun je TEX-bestanden downloaden van Overleaf?

    Ja. U kunt projecten op ommezijde downloaden in verschillende formaten, waaronder TEX-bestanden.

  • Kun je .TEX-bestanden downloaden van ShareLaTeX?

    Ja. U kunt pdf’s of het project in zijn geheel, verpakt in een ZIP-bestand, downloaden van ShareLaTeX.