Skip to content

Wat is een versleuteld bestand?

20 de juli de 2021
golden digital padlock and key on encrypted data 913014174 5bf87aef46e0fb002673d6b6

Een bestand met de bestandsextensie .ENCRYPTED kan een TopStudio Encrypted-bestand worden genoemd. Elk programma dat een bestand versleutelt, kan echter ook de .ENCRYPTED-extensie gebruiken, niet alleen TopStudio-software. Wat de .ENCRYPTED-bestandsextensie normaal gesproken aangeeft, is dat het bestand is versleuteld. Soms kan een malware-infectie echter een aantal bestanden hernoemen naar bestanden met de .ENCRYPTED-bestandsextensie. Hieronder vindt u meer informatie.

Bestanden die om privacyredenen zijn versleuteld, gebruiken niet noodzakelijk de bestandsextensie .ENCRYPTED. Ze kunnen een heel andere extensie gebruiken, zoals AXX, of ze hebben er zelfs helemaal geen.

Hoe een ENCRYPTED-bestand te openen

EasyCrypto is een programma dat versleutelde bestanden maakt. Wanneer dit het geval is, wordt de .ENCRYPTED-extensie toegevoegd aan het einde van de bestandsnaam. Verschillende andere programma’s kunnen echter ook gegevens versleutelen, veel van hen gebruiken gewoon een andere methode om de versleutelde gegevens op te slaan. TrueCrypt, bijvoorbeeld, is een programma voor volledige schijfcodering dat bestanden net als EasyCrypto versleutelt, maar het maakt geen gebruik van de .ENCRYPTED-extensie. Je kunt de versleutelde bestanden nog steeds openen, maar omdat ze worden gebruikt met TrueCrypt, moet je dat programma gebruiken om ze te openen. Een ander voorbeeld is de .FORTENC-bestandsextensie die wordt gebruikt door een programma met de naam Fort. Dit zijn versleutelde bestanden, maar ze gebruiken niet de .ENCRYPTED bestandsextensie. Heeft u een .ENCRYPTED-bestand waarvan u weet dat het niet door EasyCrypto wordt gebruikt? Als er een ander programma voor het versleutelen van bestanden op uw computer staat, probeer dan de het dossier menu om het .ENCRYPTED-bestand te laden of te koppelen. Het is mogelijk dat het programma dat je al hebt het programma is dat het .ENCRYPTED-bestand heeft gemaakt, en daarom ook het programma opent. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het ENCRYPTED-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is of als u liever een ander geïnstalleerd programma ENCRYPTED-bestanden laat openen, raadpleeg dan onze handleiding Hoe u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie kunt wijzigen om die veranderen in Windows.

Hoe een ENCRYPTED bestand te converteren

ENCRYPTED-bestanden die met EasyCrypto worden gebruikt, mogen niet naar een ander formaat worden geconverteerd, daarom biedt EasyCrypto geen manier om er een te converteren. Als u echter bestanden heeft binnen het .ENCRYPTED-bestand dat u wilt converteren, decodeert u ze eerst en gebruikt u vervolgens een gratis bestandsconverter. Als het ENCRYPTED-bestand bijvoorbeeld vol staat met MP3’s die u wilt converteren, decodeert u de bestanden eerst zodat ze niet langer zijn gekoppeld aan de .ENCRYPTED-extensie en gebruikt u vervolgens een gratis audioconverter om ze te converteren naar WAV, M4R, of een ander formaat.

Herstel .ENCRYPTED-bestanden gemaakt door virussen

Als er veel .ENCRYPTED-bestanden op je computer staan, je hebt geen idee hoe ze daar zijn gekomen, en geen van hen zal openen zoals zou moeten, je computer is waarschijnlijk geïnfecteerd met de Crypt0L0cker- of Dr. Jumbo-ransomware. Wat er gebeurt, is dat de malware een aantal bestanden versleutelt en vervolgens losgeld vasthoudt. Deze bestanden behouden normaal hun naam, maar hebben de .ENCRYPTED-extensie aan het einde toegevoegd, zoals imagefile.jpg.encrypted voor een JPG-bestand. Soms proberen deze .ENCRYPTED-bestanden niet eens te openen wanneer u erop dubbelklikt of erop dubbelklikt. Anderen openen een tekstbestand – hetzelfde tekstbestand voor elk bestand dat u opent – dat zoiets zegt als:

Al uw gegevens waren versleuteld! Als u binnen 48 uur geen contact opneemt met dit e-mailadres, worden al uw gegevens gewist!

Ze laten je geloven dat de enige manier om je bestanden terug te krijgen is als je ervoor betaalt, maar dat is niet waar. U kunt dit soort .ENCRYPTED-bestanden openen door de Crypt0L0cker- of Dr. Jumbo-malware te verwijderen. We raden aan om te beginnen met het gratis Malwarebytes-programma. Als dat het virus niet verwijdert, gebruik dan de proefversie van HitmanPro om de computer op infecties te scannen. Als geen van deze programma’s de malware verwijdert en uw bestanden weer normaal maakt, raadpleegt u Hoe u uw computer goed scant op virussen, Trojaanse paarden en andere malware voor meer hulp. Sommige kwaadaardige programma’s kopiëren uw bestanden, coderen de kopieën en verwijderen vervolgens de originelen, wat betekent dat alleen het verwijderen van het virus niet voldoende is om uw bestanden te herstellen. Mogelijk moet u een programma voor bestandsherstel gebruiken om het verwijderen van uw gegevens ongedaan te maken.