Skip to content

Wat is een XLSB-bestand?

23 de juni de 2021
xlsb files 5a2861d5c7822d0037bf9894

Wat te weten

  • Een XLSB-bestand is een Excel Binary Workbook-bestand.
  • Open er een met Excel Viewer, Excel of WPS Office Spreadsheets.
  • Converteer naar XLSX, CSV en andere met sommige van die programma’s of andere spreadsheetsoftware.

Dit artikel beschrijft wat XLSB-bestanden zijn, hoe ze verschillen van andere Excel-formaten, hoe je er een opent en hoe je er een converteert naar verschillende andere formaten zoals PDF, CSV, XLSX, enz.

Wat is een XLSB-bestand?

Een XLSB-bestand is een Excel Binary Workbook-bestand. Ze slaan informatie op in binair formaat in plaats van XML zoals bij de meeste andere Excel-bestanden (zoals XLSX). Omdat XLSB-bestanden binair zijn, kunnen ze veel sneller worden gelezen en geschreven, waardoor ze uiterst nuttig zijn voor zeer grote spreadsheets. Als u te maken heeft met grote spreadsheets, merkt u mogelijk ook kleinere bestandsgroottes bij het gebruik van XLSB versus XLSX. XLSB-bestanden slaan spreadsheetgegevens op net als elk ander Excel-werkmapformaat. Werkmappen kunnen meerdere werkbladen bevatten en binnen elk werkblad is een verzameling cellen georganiseerd in rijen en kolommen waar tekst, afbeeldingen, grafieken en formules kunnen voorkomen.

XLSB-bestanden.

Hoe een XLSB-bestand te openen

Het is mogelijk dat een XLSB-bestand macro’s bevat die mogelijk schadelijke code kunnen opslaan. Het is belangrijk om goed op te letten bij het openen van uitvoerbare bestandsindelingen zoals deze die u mogelijk via e-mail hebt ontvangen of die u hebt gedownload van websites die u niet kent. Zie onze lijst met uitvoerbare bestandsextensies voor een lijst met bestandsextensies die u moet vermijden en waarom. Microsoft Office Excel (versie 2007 en nieuwer) is het primaire softwareprogramma dat wordt gebruikt om XLSB-bestanden te openen en XLSB-bestanden te bewerken. Als je een eerdere versie van Excel hebt, kun je er nog steeds XLSB-bestanden mee openen, bewerken en opslaan, maar je moet eerst het gratis Microsoft Office Compatibility Pack installeren. Als u geen versies van Microsoft Office hebt, kunt u OpenOffice Calc of LibreOffice Calc gebruiken om XLSB-bestanden te openen. Met de gratis Excel Viewer van Microsoft kunt u XLSB-bestanden openen en afdrukken zonder dat u Excel nodig heeft. Houd er rekening mee dat u geen wijzigingen in het bestand kunt aanbrengen en het vervolgens weer in dezelfde indeling kunt opslaan – daarvoor heeft u het volledige Excel-programma nodig. XLSB-bestanden worden opgeslagen met ZIP-compressie, dus hoewel u een gratis hulpprogramma voor het in- en uitpakken van bestanden kunt gebruiken om het bestand te “openen”, kunt u het niet lezen of bewerken zoals de programma’s van hierboven kunnen doen.

Hoe een XLSB-bestand te converteren

Als u Microsoft Excel, OpenOffice Calc of LibreOffice Calc hebt, is de eenvoudigste manier om een ​​XLSB-bestand te converteren, het bestand in het programma te openen en het vervolgens in een andere indeling op uw computer op te slaan. Sommige bestandsindelingen die door deze programma’s worden ondersteund, zijn XLSX, XLS, XLSM, CSV, PDF en TXT.

XLSB-bestanden en macro’s

De XLSB-indeling is vergelijkbaar met XLSM: beide kunnen macro’s insluiten en uitvoeren als Excel macro-mogelijkheden heeft ingeschakeld. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat XLSM een macro-specifiek bestandsformaat is. Met andere woorden, de ‘M’ aan het einde van de bestandsextensie geeft aan dat het bestand al dan niet macro’s bevat, terwijl de niet-macro-tegenhanger XLSX ook macro’s kan hebben maar deze niet kan uitvoeren. XLSB daarentegen , lijkt veel op XLSM omdat het kan worden gebruikt om macro’s op te slaan en uit te voeren, maar er is geen macro-vrij formaat zoals bij XLSM. Dit betekent eigenlijk dat het niet zo gemakkelijk te begrijpen is of een macro wel of niet mag bestaan ​​in de XLSM-indeling, dus het is belangrijk om te begrijpen waar het bestand vandaan komt om ervoor te zorgen dat het geen schadelijke macro’s laadt.

Meer hulp bij XLSB-bestanden

Als uw bestand niet kan worden geopend met de hierboven voorgestelde programma’s, moet u allereerst controleren of de bestandsextensie voor uw bestand daadwerkelijk leest als “.XLSB” en niet alleen als iets dat er hetzelfde uitziet. Het is heel gemakkelijk om andere bestandsindelingen te verwarren met XLSB, aangezien hun extensies op elkaar lijken. U kunt bijvoorbeeld echt te maken hebben met een XLB-bestand dat niet op de normale manier in Excel of OpenOffice wordt geopend, zoals u zou verwachten dat een XLSB-bestand zou werken. Volg die link voor meer informatie over die bestanden. XSB-bestanden lijken op hoe hun bestandsextensie wordt gespeld, maar het zijn in werkelijkheid XACT Sound Bank-bestanden die niets te maken hebben met Excel of spreadsheets in het algemeen. In plaats daarvan verwijzen deze Microsoft XACT-bestanden naar geluidsbestanden en beschrijven ze wanneer ze tijdens een videogame moeten worden afgespeeld. Een andere om voorzichtig mee te zijn is XLR. Afhankelijk van de leeftijd van het bestand, wordt het mogelijk helemaal niet geopend in Excel. Als je geen XLSB-bestand hebt en het daarom niet werkt met de programma’s die op deze pagina worden genoemd, onderzoek dan de bestandsextensie die je wel hebt, zodat je kunt achterhalen welk programma of welke website je bestand kan openen of converteren.