Skip to content

Wat is een XPD-bestand?

17 de juli de 2021
xpd files 5a709972642dca0036ff4a27

Een bestand met de XPD-bestandsextensie kan een PlayStation Store PSP-licentiebestand zijn. Ze worden gebruikt voor DRM en worden gedownload van de Sony PlayStation Store bij het downloaden van inhoud. Het XPD-bestand is nodig bij het plaatsen van bestanden op een PSP. Als u een ander soort XPD-bestand hebt, is dit waarschijnlijk een XML Pipeline-bestand, een webpagina die is gemaakt op basis van een XML-bestand. Deze transformatie vindt doorgaans plaats via XSL of Extensible Stylesheet Language. Een XPD-bestand dat geen van deze indelingen heeft, kan in plaats daarvan een SkyRobo-bestand of een XPD-cachebestand zijn, dat informatie over een 3D-object bevat.

Hoe een XPD-bestand te openen

PlayStation Store-licentiebestanden zijn niet bedoeld om te worden geopend, maar zijn vereist bij het overbrengen van DRM-beveiligde bestanden en games naar PSP-apparaten. Media Go is het programma dat ze gebruikt. Zie Sony’s PlayStation Store-content downloaden naar je PlayStation Portable-tutorial als je hulp nodig hebt. Sony ondersteunt Media Go niet langer, hoewel het is vervangen door het nieuwere Music Center for PC-programma. U kunt de verschillen tussen deze twee programma’s zien in deze vergelijkingstabel. Als het XPD-bestand dat u gebruikt een XML-pijplijnbestand is, zullen webbrowsers zoals Internet Explorer, Firefox en Chrome het bestand openen. Teksteditors zouden ze ook moeten kunnen openen om te bewerken. SkyRobo-bestanden kunnen worden geopend met de programmeertoepassing met dezelfde naam, maar we kunnen er geen downloadlink voor vinden. Maya van Autodesk gebruikt XPD-bestanden als XPD Cache-bestanden. Ze beschrijven de locatie, geometrie en andere details over 3D-objecten die in Maya worden gebruikt. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het XPD-bestand probeert te openen, maar de verkeerde toepassing is, of als u liever een ander geïnstalleerd programma XPD-bestanden wilt laten openen, kunt u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie wijzigen.

Hoe een XPD-bestand te converteren

De meeste bestanden kunnen worden geconverteerd met behulp van een gratis bestandsconverter, maar we denken niet dat dit het geval is voor een van de formaten hier die de XPD-bestandsextensie gebruiken. PlayStation Store-licentiebestanden moeten absoluut in hun bestaande indeling blijven. Het wijzigen van de bestandsextensie naar iets anders of het wijzigen van iets in het bestand zou geen goed idee zijn, omdat Media Go dan niet zou weten wat te doen met het bestand, en de inhoud zou waarschijnlijk niet correct worden afgeleverd bij de PSP. Aangezien XML Pipeline-bestanden op XML gebaseerde tekstbestanden zijn, kunnen ze waarschijnlijk worden geconverteerd naar HTML, TXT, XML en andere vergelijkbare formaten met behulp van een teksteditor zoals Notepad++. Als je SkyRobo al op je computer hebt, of als je weet waar je het programma moet downloaden, kun je proberen het te gebruiken om het XPD-bestand naar een ander formaat te converteren. De meeste programma’s die het opslaan of converteren van bestanden naar nieuwe formaten ondersteunen, hebben de optie in de Bestand > Opslaan als menu of in een Exporteren of Converteren menu. We veronderstellen niet dat XPD-bestanden die in het Maya-programma van Autodesk worden gebruikt, kunnen worden geconverteerd naar een ander formaat, maar net als bij SkyRobo kun je dit misschien doen via Maya’s het dossier menu.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als geen van deze programma’s uw bestand kan gebruiken, controleer dan nogmaals of u de bestandsextensie correct leest. Wanneer bestandsextensies op dezelfde manier worden gespeld, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het vergelijkbare formaten zijn of dat ze met dezelfde software kunnen worden gebruikt. Enkele voorbeelden zijn XPI-, XP3-, XPL- (LcdStudio Playlist) en XPDL-bestanden (XPDL-module), die allemaal gemeenschappelijke letters delen met de extensie .XPD, maar met verschillende programma’s kunnen worden geopend.