Skip to content

Wat u moet weten over de bedrading van autoversterkers

12 de juni de 2021
6 56a103a93df78cafdaa7cd51

Versterkerbedrading omvat meer dan alleen het verwisselen van luidsprekers of een head-unit, maar als je bekend bent met de basisprincipes van autoaudio, zal het werk aanzienlijk eenvoudiger zijn. Aangezien auto-audio-eindversterkers meestal niet worden geleverd met de draden of kabels die u nodig hebt, moet u ofwel alles zelf in elkaar zetten of een kabelset voor autoversterkers kopen. Er zijn een paar manieren om een ​​versterker aan te sluiten, maar over het algemeen moet je vijf basisaansluitingen maken:

 • Batterij vermogen
 • Grond
 • Inschakelen op afstand
 • Audio-ingang
 • Audio uitgang

De eerste drie aansluitingen zijn nodig om uw autoversterker van stroom te voorzien. De batterijvoedingskabel moet rechtstreeks op de positieve pool van uw batterij worden aangesloten, wat betekent dat u deze op een bepaald moment door de firewall van uw auto moet leiden. Deze kabel moet relatief dik zijn, meestal ergens tussen 10 en 1/0 AWG, maar je kunt de specifieke meter die je nodig hebt meestal vinden in de handleiding die bij je versterker wordt geleverd. In de meeste gevallen wilt u dezelfde kabel voor uw aardverbinding gebruiken, maar uw aardingskabel hoeft niet zo lang te zijn als uw stroomkabel. De draad voor het op afstand inschakelen kan nog dunner zijn en hoeft alleen maar lang genoeg te zijn om uw hoofdunit te bereiken vanaf de plek waar u uw eindversterker hebt gekozen. De laatste twee soorten verbindingen die betrokken zijn bij versterkerbedrading zijn de audio-ingangen en -uitgangen. Afhankelijk van je specifieke opstelling heb je ofwel luidsprekerkabel of een combinatie van RCA-kabels en luidsprekerkabel nodig om deze verbindingen te maken.

De juiste componenten verkrijgen

Aangezien de meeste autoversterkers geen draden of kabels hebben, moet u de benodigde componenten meestal zelf kopen, afzonderlijk of als onderdeel van een versterkerinstallatiekit. Als je de vorige route volgt, moet je beginnen met het raadplegen van je handleiding om te zien welke meterstroom- en aardingskabels je versterker nodig heeft. U kunt ook metingen doen om te zien hoe lang er tussen uw batterij en de locatie waar u uw versterker gaat installeren, zit. Terwijl u toch bezig bent, kunt u de afstand tussen die locatie en uw head-unit controleren om te zien hoe lang uw afstandsbedieningsdraad moet zijn. Ten slotte kunt u bepalen of u traditionele luidsprekerkabels of RCA-kabels nodig heeft door te kijken of uw hoofdunit RCA-uitgangen op lijnniveau heeft. Als dat niet het geval is, gebruik je gewoon luidsprekerkabels om op je versterker aan te sluiten – op voorwaarde dat deze luidsprekeringangen heeft. Nadat je een lijst hebt gemaakt van alle kabels en draden die je nodig hebt om je installatie te voltooien, moet je het daadwerkelijke proces van het vinden en kopen ervan doorlopen. Stroomkabels en luidsprekerdraden zijn meestal in bulk verkrijgbaar, hoewel je meestal stroomkabels kunt kopen die op de specifieke lengtes worden gesneden die je nodig hebt. RCA-kabels zijn ook verkrijgbaar in verschillende lengtes, hoewel u moet proberen ze zo kort mogelijk te houden om klitten en knikken te voorkomen.

Bedradingssets voor autoversterker

Hoewel versterkers meestal niet worden geleverd met de kabels of draden die je nodig hebt om een ​​doe-het-zelf installatie uit te voeren, kun je alles wat je nodig hebt in één pakket krijgen. Deze pakketten worden autoversterkerbedradingssets of versterkerinstallatiekits genoemd, omdat ze worden geleverd met zo ongeveer alles wat je nodig hebt om een ​​doe-het-zelf-installatie te voltooien. Kabelsets voor autoversterkers worden meestal aangeduid met de dikte van de stroomkabels. U kunt bijvoorbeeld kits van 10 gauge, kits van 8 gauge, enz. vinden. Het is absoluut cruciaal dat u erachter komt wat uw versterker nodig heeft in termen van stroomkabeldikte. Je moet ook weten hoeveel kanalen je bedraden en of je RCA-kabels nodig hebt. Gewapend met al die informatie, is het niet bijzonder moeilijk om de juiste kabelset voor autoversterkers voor uw toepassing te vinden. Hoewel uw ervaring kan verschillen, afhankelijk van waar u winkelt, moet een kabelset voor autoversterkers op zijn minst het volgende bevatten:

 • Stroom- en massakabels
 • Een draad voor het aanzetten op afstand
 • RCA-patchkabels of luidsprekerkabel
 • In-line zekering en zekeringhouder

Extra componenten die een goede kabelset voor autoversterkers moet hebben, zijn onder meer:

 • Flexibel weefgetouw en/of draadbinders
 • Krimp connectoren en/of soldeer en krimpkous
 • Hardware voor draadafsluiting (schoppen, ringen, enz.)