Skip to content

Wat zijn FH10- en FH11-bestanden?

9 de juli de 2021
fh10 files 5a5e7fc6b39d0300378eb500

Bestanden met een FH10- of FH11-bestandsextensie zijn Freehand Drawing-bestanden, gemaakt met de nu stopgezette Adobe FreeHand-software. In deze bestanden worden vectorafbeeldingen opgeslagen die voor zowel web- als printdoeleinden worden gebruikt. Ze kunnen verlopen, lijnen, curven, kleuren en meer bevatten. FH10-bestanden waren het standaardformaat voor Freehand 10, terwijl FH11-bestanden het standaardformaat waren voor Freehand MX, de naam waarmee versie 11 op de markt werd gebracht.

Eerdere versies van FreeHand gebruikten ook de juiste bestandsextensies voor die versies. FreeHand 9 heeft bijvoorbeeld zijn bestanden opgeslagen met de FH9-extensie, enzovoort.

Hoe FH10- & FH11-bestanden te openen

FH10- en FH11-bestanden kunnen worden geopend met de juiste versie van Adobe’s FreeHand-programma, ervan uitgaande dat u een kopie hebt. Huidige versies van Adobe Illustrator en Adobe Animate zullen ze ook openen. De FreeHand-software is in 1988 gemaakt door Altsys. Altsys werd later gekocht door Macromedia, dat vervolgens in 2005 door Adobe werd gekocht. Adobe stopte met FreeHand in 2007. Hoewel u het niet langer van de website van Adobe kunt krijgen, zijn er enkele updates die u kunt downloaden van Adobe als je v11.0.2 nodig hebt (de laatst uitgebrachte versie). Als u met Windows werkt en een programma op uw computer opent standaard FH10- of FH11-bestanden, maar dit is niet degene die u wilt, dan kunt u altijd de bestandskoppeling wijzigen.

Hoe FH10- en FH11-bestanden te converteren

Het is misschien niet mogelijk om een ​​specifieke bestandsconverter te vinden die FH10- of FH11-tekeningbestanden naar een ander beeldformaat kan opslaan. Als u FreeHand echter al op uw computer hebt geïnstalleerd, kunt u het gebruiken om het bestand naar een ander formaat, zoals EPS, te converteren. Zodra u het EPS-bestand hebt, kunt u een online bestandsconverter zoals FileZigZag of Zamzar gebruiken om te converteren naar een ander afbeeldingsformaat zoals JPG, PDF of PNG. Aangezien Illustrator en Animate beide ook FH10- en FH11-bestanden kunnen openen, is er waarschijnlijk een Opslaan als of Exporteren menu-optie die kan worden gebruikt om het bestand in een ander formaat op te slaan.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Als uw FH10- of FH11-bestand niet wordt geopend met een van de bovenstaande suggesties, is het mogelijk dat uw specifieke bestand helemaal niets met FreeHand te maken heeft en gewoon dezelfde bestandsextensie gebruikt. In dit geval is het bestand geheel voor een ander programma bedoeld. Gebruik in dat geval een teksteditor om het bestand als tekstdocument te openen. Als u dit doet, ziet u waarschijnlijk vervormde, onduidelijke tekst, tenzij het bestand toevallig op tekst is gebaseerd, in welk geval alle gegevens 100 procent leesbaar zijn in de teksteditor. Als je echter kunt kiezen iets identificeerbaar is, kunt u die informatie misschien gebruiken om te onderzoeken welk programma is gebruikt om uw bestand op te bouwen, wat waarschijnlijk hetzelfde programma is dat het opent. Het is ook mogelijk dat u de bestandsextensie volledig verkeerd leest. Andere extensies lijken op elkaar, ook al zijn ze helemaal niets met elkaar te maken. F06 is een voorbeeld, een Nastran-uitvoerbestand dat wordt gebruikt door MSC Nastran. Een andere is FH, geassocieerd met Backup Exec.