Skip to content

Zorg ervoor dat uw auto-accu niet doodgaat

18 de juli de 2021
keepbatteryfromdying 56acf8b03df78cf772b66137

Vogels moeten vliegen, vissen moeten zwemmen en batterijen moeten dood. Het is gewoon de wetenschap van autobatterijtechnologie. Of het nu gaat om een ​​parasitaire afvoer, normale zelfontlading of gewoon slijtage, de manieren waarop een batterij kan overlijden zijn legio. Gelukkig zijn de manieren om te voorkomen dat een batterij doodgaat bijna net zo talrijk. De sleutel is om de reden te achterhalen waarom een ​​batterij is overleden of de factor waardoor deze in de toekomst zou kunnen overlijden, en deze direct aan te pakken.

Redenen waarom autobatterijen dood gaan

Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom een ​​auto-accu leeg kan raken, maar extreme temperaturen staan ​​behoorlijk hoog op de lijst. Koud weer kan een zwakke batterij over de rand duwen, omdat zeer lage temperaturen resulteren in minder beschikbare stroomsterkte om over een motor te slingeren, maar warm weer is een letterlijke batterijmoordenaar. Aan de andere kant zal een parasitaire afvoer zelfs een gloednieuwe batterij uitschakelen. Hoewel de batterij vrijwel zeker weer goed zal opladen, vooral als je een druppellader bij de hand hebt, zal de aanwezigheid van een afvoer in het systeem ervoor zorgen dat de batterij weer leeg raakt. Om de kans op zo’n leegloop tijdens opslag te voorkomen, kan het verleidelijk zijn om gewoon de accu los te koppelen. Maar hoewel het waar is dat een foutieve afvoer in het elektrische systeem van het voertuig de batterij niet doodt, zal normale zelfontlading uiteindelijk zelfs een gloednieuwe batterij tot een gevaarlijk laag niveau leegmaken.

Voorkom dat het weer uw batterij vernietigt

Er is niet veel dat u kunt doen om uw batterij te beschermen tegen de verwoestingen van warm zomerweer of de bittere kou van de winter, afgezien van stalling. Als dat een optie is, kan het ontbreken van extreme temperatuurschommelingen ervoor zorgen dat uw batterij langer meegaat dan anders. De beste manier om te voorkomen dat een batterij door warmte of kou wordt gedood, is door ervoor te zorgen dat deze altijd in de best mogelijke staat is. Dat betekent dat een batterij die goed wordt onderhouden, beter is toegerust om de soorten ernstige temperatuurschommelingen aan te kunnen die problemen kunnen veroorzaken.

Het belang van de elektrolyt van een batterij

De elektrolyt in een batterij zal bijvoorbeeld tijdens de hete zomermaanden sneller verdampen, dus het is belangrijk om deze op peil te houden. Een laag elektrolyt heeft een negatieve invloed op de batterijprestaties en u wilt nooit rondrijden met de platen bloot. Het vullen van de elektrolyt wanneer deze laag wordt, helpt, maar het is ook belangrijk om te weten hoe sterk of zwak de oplossing is. Een van de grootste indicatoren dat een batterij op weg is, is als de elektrolyt zwak blijft, zelfs nadat de batterij geen verdere lading meer accepteert, of als een cel zwakker is dan de andere. Dit kan worden gecontroleerd met een eenvoudige hydrometer of met een refractometer.

Houd het schoon en opgeladen

In dezelfde geest zal het schoonhouden van de elektrische aansluitingen en het goed opgeladen houden van de batterij helpen tijdens de koude wintermaanden wanneer er minder startstroom beschikbaar is. De capaciteit van een loodzuuraccu kan met ongeveer 20 procent dalen als de temperatuur het vriespunt bereikt, dus elke ampère telt, hoe verder het kwik daalt. Dit geldt met name voor kleinere accu’s die om te beginnen niet veel koudstartende versterkers hebben, en in toepassingen waarbij de startstroom van de accu relatief dicht bij de stroomsterkte ligt, moet de startmotor overslaan.

Voorkom dat een parasitaire afvoer uw batterij vernietigt

Het identificeren van een parasitaire afvoer voordat deze uw batterij doodt, kan moeilijk zijn, omdat u meestal niets bijzonders zult opmerken. Hoewel het gemakkelijk is om uw koplampen per ongeluk aan te laten zonder het te merken, heeft dat soort situaties eigenlijk een uiterlijke indicatie dat er iets mis is. In het geval van veel parasitaire afvoeren, trekt het onderdeel dat stroom trekt als uw auto uit staat niets om uw aandacht te trekken totdat u uw auto gaat starten en de startmotor vruchteloos hoort klikken. Het goede nieuws is dat, tenzij je batterij al oud en versleten is, een keer dood gaan door een parasitaire afvoer niet al te veel blijvende schade zal veroorzaken. De sleutel is om de bron van de afvoer te identificeren en deze te repareren, en te voorkomen dat de batterij meerdere keren leeg raakt. Aangezien er blijvende schade wordt aangericht telkens wanneer de spanning van een loodzuuraccu onder een bepaalde drempel zakt, is het een goed idee om dit soort problemen vroeg of laat aan te pakken.

Identificeer en repareer een parasitaire afvoer

Hoewel er veel manieren zijn om een ​​parasitaire trekking te vinden en op te lossen, is het eenvoudigst om een ​​eenvoudig proces van vallen en opstaan ​​te gebruiken. Met het contact uit en de accu losgekoppeld, kunt u een testlampje gebruiken om te controleren op een afvoer. Als een testlampje dat is aangesloten op de accupool en de losgekoppelde kabel gaat branden, betekent dit dat iets in het systeem stroom trekt of dat een relais probeert te bekrachtigen. U kunt voor dit soort diagnosewerk ook een ampèremeter gebruiken, maar het is belangrijk om de juiste schaalverdeling te gebruiken, zodat u geen zekering in de meter doorbrandt. Hoe dan ook, je kunt vaak de bron van een parasitaire afvoer opsporen door simpelweg de zekeringen te verwijderen, de een na de ander, totdat het lampje uitgaat of de ampèremeter naar nul zakt. Met een passend schakelschema kunt u de afvoer vervolgens herleiden tot een specifiek onderdeel of onderdelen. Een van de meest voorkomende oorzaken van dit type afvoer is een lampje in de kofferbak of het dashboardkastje dat gaat branden als gevolg van een defecte schakelaar, aangezien er geen manier is om te zien of deze lampjes branden wanneer de kofferbak en het dashboardkastje zijn gesloten, maar afvoeren kunnen aanzienlijk zijn moeilijker op te sporen.

Voorkom dat uw batterij leeg raakt tijdens opslag

Afhankelijk van hoe lang u van plan bent een voertuig in de stalling te laten staan, hoeft u misschien helemaal niets te doen, of u kunt gewoon de accu loskoppelen. Zelfontlading zorgt er echter voor dat zelfs een nieuwe batterij langzaam de lading verliest. Hoewel loodzuuraccu’s een relatief langzame zelfontlading hebben, ongeveer 5 procent per maand, kan langdurige opslag een normale zelfontlading mogelijk maken om een ​​accu tot een gevaarlijk niveau te laten leeglopen. Als je wilt voorkomen dat je batterij tijdens een lange opslagperiode leegraakt, zijn er twee oplossingen. De eerste is om hem van tijd tot tijd op te laden en de andere is om een ​​vlotterlader te gebruiken die automatisch oplaadt wanneer de batterij onder een bepaald spanningsniveau zakt. Hoewel een accutender of vlotterlader voorkomt dat de accu leegraakt terwijl uw voertuig gestald staat, is het toch een goed idee om de situatie van tijd tot tijd in de gaten te houden. Als er iets misgaat, en de lader schakelt niet uit, kan dat ook je batterij beschadigen.