Skip to content

Blu-rays afspelen op Windows 10

19 de augustus de 2021
watchblu rayonwindows10 5c3403d246e0fb00014651ef ab3a64ce7854426da0e279a4c1e20578

De juiste Blu-ray-drive kan driemaal dienst doen als Blu-ray-schrijver, dvd-schrijver en zelfs een Blu-ray-filmspeler. Aangezien Blu-ray het enige fysieke medium is dat high-definition en ultra-high-definition video aankan, komt u misschien zelfs in de verleiding om uw computer te upgraden in plaats van een nieuwe Blu-ray-speler te kopen. Het probleem is dat als je Blu-rays op Windows 10 wilt spelen, je eerst wat werk moet verzetten. (Het proces is eenvoudiger voor het afspelen van dvd’s op Windows 10.)

Waarom werkt Blu-ray niet in Windows 10?

Windows 10 bevat niet de ingebouwde mogelijkheid om Blu-ray-schijven af ​​te spelen, omdat Microsoft licentiekosten zou moeten betalen om die functionaliteit op te nemen. Die optie zou de kosten van elk exemplaar van Windows 10 verhogen. Aangezien de meeste computers niet eens Blu-ray-spelers hebben, biedt Microsoft deze functie niet aan. Met de Xbox One en Xbox Series X|S biedt Microsoft een gratis licentie om Blu-ray-films op je console te bekijken. Deze optie is niet beschikbaar voor gebruikers van Windows 10, dus je moet ergens anders kijken als je Blu-ray-schijven op je computer wilt bekijken. De twee beste opties zijn om een ​​mediaspeler van derden zoals VLC te gebruiken of je Blu-rays te converteren met een programma zoals MakeMV.

Blu-rays bekijken in Windows 10 met VLC

VLC kan de meeste formaten van muziek- en videobestanden aan. Het is qua functionaliteit vergelijkbaar met Windows Media Player. Toch heeft het veel extra functies. Je kunt het niet krijgen in de officiële Microsoft Store, maar het is gratis beschikbaar op de website van de ontwikkelaar. Het probleem is dat wanneer u VLC voor het eerst installeert, het geen Blu-ray-schijven kan afspelen. Nadat u het hebt geïnstalleerd, moet u twee extra bestanden downloaden en deze in specifieke mappen plaatsen. En zelfs nadat je het hebt ingesteld, kan VLC sommige Blu-ray-menu’s niet weergeven. Hier leest u hoe u Blu-rays kunt bekijken in Windows 10 met VLC Media Player:

 1. Ga naar de officiële Videolan-downloadsite voor VLC en selecteer VLC downloaden.

 2. Download en installeer VLC op uw computer.

  Knop Voltooien in dialoogvenster VLC-installatieprogramma

 3. Open uw bestandsverkenner en navigeer naar C:ProgramData.

  ProgramData in Verkenner op Windows 10

  Vervangen C: met de schijf waarop u Windows hebt geïnstalleerd als deze niet op de C-schijf is geïnstalleerd.

 4. druk op Verschuiving + CTRL + N om een ​​nieuwe map te maken en deze een naam te geven aacs.

  Nieuwe map met de naam aacs

 5. Download KEYDB.cfg van de vlc-bluray.whoknowsmy.name-site rechtstreeks naar de C:ProgramDataaacs map die u zojuist hebt gemaakt.

  KEYDB-bestand gedownload naar de map aacs

 6. Download libaacs.dll van de vlc-bluray.whoknowsmy.name-site rechtstreeks naar uw VLC-map.

  libaacs-bestand wordt gedownload naar de VLC-map

  Als Windows u niet toestaat om rechtstreeks naar de VLC-directory te downloaden, downloadt u het bestand ergens anders en sleept u het naar de VLC-directory.

 7. Plaats een Blu-ray-schijf in uw Blu-ray-drive en start VLC.

 8. Selecteer Media > Schijf openen.

  Open het menu-item Schijf in VLC-mediaspeler

 9. Selecteer de Blu-Ray radiaal, vink het vakje aan naast geen schijfmenu’sen controleer of uw Blu-ray is geselecteerd in het veld Schijfapparaat. Selecteer vervolgens Toneelstuk.

  Knop Afspelen in dialoogvenster VLC Media openen

 10. Je video begint.

  Een screenshot van een Blu-ray die wordt afgespeeld in VLC op Windows 10.

 11. Herhaal stap 8-11 om in de toekomst Blu-ray-schijven te bekijken.

Blu-ray-schijven rippen en converteren om te bekijken op Windows 10

De andere manier om Blu-ray-schijven op een Windows 10-computer te bekijken, is door de bestanden op de schijf te converteren naar bestanden die elke mediaspeler kan afspelen. Het proces staat bekend als: rippen en coderen. Wanneer u een Blu-ray-schijf ript en codeert, kopieert u de informatie van de schijf naar uw computer en converteert u deze naar een handig mediabestandsformaat. Ondanks de naam is dit proces niet destructief. Nadat u een Blu-ray-schijf hebt geript en gecodeerd, kunt u de schijf nog steeds gebruiken zoals u dat normaal zou doen. Het maken van persoonlijke kopieën van media zoals Blu-ray-schijven is legaal in sommige rechtsgebieden en illegaal in andere. Dergelijke kopieën zijn alleen voor persoonlijk gebruik, niet voor distributie of weergave van welke soort dan ook, en u dient juridisch advies in te winnen bij een gekwalificeerde bron als u niet zeker bent. Sommige programma’s, zoals MakeMKV, voeren zowel het rippen als het coderen van dit proces uit. Omdat het proces geautomatiseerd is, is dit de gemakkelijkste manier om een ​​Blu-ray-film te bekijken op Windows 10. Het conversieproces kan lang duren als je een trage computer hebt, en geconverteerde Blu-ray-schijven nemen ook veel werk in beslag. schijf ruimte. Het extra voordeel van deze methode is dat als je eenmaal een Blu-ray-schijf hebt geconverteerd, je een programma zoals Plex kunt gebruiken om het op je andere computers of zelfs je telefoon te bekijken. Wat we leuk vinden?

 • Bediening met één knop maakt dit de gemakkelijkste manier om Blu-rays te bekijken op Windows 10.
 • Als je eenmaal kopieën van je films hebt gemaakt, kun je ze overal bekijken met Plex.
 • Het heeft als bijkomend voordeel dat het back-ups van uw films maakt voor het geval de fysieke schijven worden vernietigd of gestolen.

Wat we niet leuk vinden

 • Je kunt niet zomaar een film binnenhalen en beginnen met kijken.
 • Het conversieproces kan lang duren op trage computers.
 • Geconverteerde films nemen veel ruimte in beslag.

Hier leest u hoe u een Blu-ray-schijf kunt rippen en converteren om deze op Windows 10 te bekijken:

 1. Open de officiële MakeMKV-site en selecteer Merk MKV 1.14.5 voor Windows.

  Een screenshot van de MakeMKV-website.

 2. Download en installeer MakeMKV op uw computer.

  Een screenshot van het MakeMKV-installatieprogramma.

 3. Start MakeMKV.

  Een screenshot van MakeMKV.

 4. Selecteer Bestand > schijf openenen selecteer uw Blu-ray.

  Open schijf in MakeMKV BETA-venster

 5. Selecteer Ja.

  Ja-knop in MakeMKV BETA pop-up

 6. In de Maak MKV sectie, selecteert u het pictogram dat eruitziet als een groene pijl die naar een schijfstation wijst.

  Maak MKV-knop in MakeMKV BETA-venster

 7. Selecteer Ja.

  Ja-knop in MakeMKV BETA pop-up

 8. Wacht tot het conversieproces is voltooid.

  Een screenshot van MakeMKV.

 9. Speel het MKV-bestand dat u hebt gemaakt af in een compatibele mediaspeler, zoals VLC of Plex.