Skip to content

Een IPv6-fout zonder netwerktoegang oplossen

18 de augustus de 2021
IMG 1204 4ddbccc0ff2b4862afba498e88f31913

Een IPv6 Geen netwerktoegang-fout kan optreden op elke Mac, pc of mobiel apparaat, waardoor pogingen om verbinding te maken met een netwerk frustreren. In deze handleiding geven we antwoorden en instructies om een ​​IPv6-verbinding weer werkend te krijgen.

Oorzaken van IPv6 Geen netwerktoegangsfouten

Wanneer een apparaat verbinding maakt met internet, krijgt het een of meer adressen op het netwerk. Vaak krijgt een apparaat zowel een IPv4-adres als een IPv6-adres. IPv6 is een nieuwere netwerkstandaard, bedoeld om een ​​groter netwerk van aangesloten apparaten mogelijk te maken dan het oudere, meer algemeen gebruikte IPv4-protocol. Als ze correct zijn geconfigureerd, werken de meeste apparaten goed wanneer er een netwerkverbinding tot stand wordt gebracht met ten minste een van deze twee protocollen. Maar soms maakt een apparaat verbinding en ontvangt het een IPv4-adres en geen IPv6-adres. Als u in Windows bijvoorbeeld naar de details van de netwerkverbinding kijkt, kan uw apparaat een verbinding met een IPv4-netwerk weergeven, maar aangeven Geen toegang tot het internet naast IPv6-connectiviteit. Er zijn verschillende redenen waarom deze fout optreedt. Meestal wordt de oorzaak onthuld door de precieze stap voor probleemoplossing die het probleem oplost.

Het netwerk waarmee u verbinding maakt, moet IPv6-verbindingen ondersteunen. In sommige gevallen heeft een netwerkbeheerder een netwerk geconfigureerd om alleen IPv4-verbindingen te ondersteunen. Als dat het geval is, kunt u geen IPv6-verbinding met dat netwerk inschakelen, ongeacht eventuele wijzigingen die u op het apparaat aanbrengt.

Een IPv6-fout zonder netwerktoegang oplossen

Probeer de volgende stappen voor probleemoplossing om een ​​IPv6-verbindingsprobleem op te lossen.

 1. Start het apparaat opnieuw op. Wanneer u een apparaat opnieuw opstart, herstart u ook de netwerkverbindingen van het apparaat. Veel moeilijk op te lossen netwerkproblemen kunnen worden opgelost door een apparaat uit en weer aan te zetten. Tijdens het opstartproces worden de meeste apparaten automatisch opnieuw aangesloten op eerder verbonden bekabelde of draadloze netwerken.

 2. Start de router en het modem opnieuw op. Een probleem met uw internetprovider of router kan ertoe leiden dat er geen verbinding is met een IPv6-adres. Als u twee netwerkapparaten hebt, start u eerst de modem opnieuw op, wacht u een minuut of twee en start u de router opnieuw op. Steeds vaker geven internetproviders klanten één apparaat dat zowel een modem als een draadloze router bevat. Als dat is wat je hebt, zet dat apparaat dan uit, wacht een minuut en zet het dan weer aan.

 3. Werk het besturingssysteem van het apparaat bij. Zie gedetailleerde instructies voor het updaten van recente Windows-, Android-, iOS- of macOS-apparaten. Updates van het besturingssysteem bevatten vaak oplossingen voor ongebruikelijke netwerkverbindingsproblemen.

 4. Controleer op updates van stuurprogramma’s voor netwerkapparaten (Windows). Computerfabrikanten en fabrikanten van netwerkapparaten leveren vaak updates van stuurprogramma’s voor netwerkapparaten voor apparatuur die met Windows werkt. Kijk op de ondersteuningswebsite van de fabrikant voor informatie over beschikbare updates voor apparaatstuurprogramma’s. In sommige gevallen moet u mogelijk meer dan één apparaatstuurprogramma-update installeren.

 5. Upgrade de firmware van de router. Routermakers hebben de neiging om periodieke updates uit te brengen om de beveiliging en prestaties van het apparaat te verbeteren, inclusief hoe apparaten omgaan met IPv6-verbindingen. Verbeteringen lossen vaak problemen op met verbindingen tussen de router en uw internetprovider, evenals verbindingen tussen de router en lokale apparaten op uw netwerk. Sommige oudere routers hebben bijvoorbeeld ondersteuning voor IPv6-verbindingen toegevoegd of verbeterd in latere firmware-updates. Sommige oudere routers hebben echter geen volledige IPv6-ondersteuning.

 6. Voer de Windows-probleemoplosser uit (Windows 10). Deze app wordt gebruikt om internetverbindingen te herstellen. Selecteer in het Startmenu Instellingen > Update & beveiliging > Problemen oplossen. Selecteer vervolgens Internetverbindingenen selecteer vervolgens Voer de probleemoplosser uit. Volg de aanwijzingen op het scherm en laat de probleemoplosser proberen eventuele problemen op te lossen.

 7. Schakel elk van de netwerkverbindingen uit en weer in (Windows). In sommige gevallen kan dit helpen bij het identificeren van een bepaald probleem met een apparaat of verbinding.

 8. Reset IPv6-instellingen vanaf de opdrachtprompt (Windows). Hier is hoe:

  1. Type cmd in het zoekvak van het Windows-systeem.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de Opdrachtprompt desktop-app weergegeven en kies vervolgens Als administrator uitvoeren.
  3. Type netsh winsock reset-catalogus en druk vervolgens op de Binnenkomen sleutel.
  4. Type netsh int ipv6 reset reset.log en druk vervolgens op de Binnenkomen sleutel.
  5. Start uw systeem opnieuw op.
 9. Reset netwerkinstellingen op het iOS- of Android-apparaat. Hiermee worden de instellingen voor Wi-Fi-netwerken gewist en worden de instellingen van het mobiele netwerk teruggezet naar de standaardinstellingen van het systeem. Ga voor Google Pixel-apparaten en andere Android 9.0 Pie-systemen naar Instellingen > Systeem > Opties resetten > Wi-Fi, mobiel en Bluetooth resetten. Dit zou alle problemen moeten oplossen die het gevolg zijn van een handmatige verkeerde configuratie van een IPv6-netwerkverbinding.

 10. Schakel elke actieve VPN-verbinding (Virtual Private Network) uit. Veel VPN-programma’s en verbindingen schakelen IPv6-verbindingen uit om een ​​netwerkverbinding te beveiligen. Deze programma’s beheren en beperken de blootstelling van de netwerkinformatie van een apparaat. Een actieve VPN-verbinding kan ook automatisch elke IPv6-netwerkverbinding uitschakelen. Nadat u uw VPN hebt uitgeschakeld, zou het apparaat normaal verbinding moeten maken met internet. Als je ontdekt dat dit het probleem oplost, neem dan contact op met je VPN-provider om te zien of ze alternatieve instellingen bieden met IPv6-ondersteuning. Veel VPN-services hebben methoden bedacht om een ​​IPv6-verbinding mogelijk te maken, terwijl ook de werkelijke IPv6-gegevens van het apparaat worden verdoezeld. Niet alle VPN-services ondersteunen echter IPv6-verbindingen. Bekijk gedetailleerde instructies voor het beheren van VPN-verbindingen op Android-, iOS-, Windows 10, Windows 7 of 8-, Windows XP- of macOS-apparaten.

 11. Schakel de firewall uit op Windows- of macOS-apparaten. Een onjuist geconfigureerde firewall kan sommige of alle IPv6-netwerkverbindingen blokkeren. Als IPv6-netwerkverbindingen werken wanneer de firewall is uitgeschakeld, controleert u de firewall-instellingen of herstelt u de standaardinstellingen van de firewall. Veel beveiligingstoepassingen van derden bevatten een firewall. Kijk in de instellingen om tijdelijk een firewall uit te schakelen die bij beveiligingssoftware op uw systeem wordt geleverd.

 12. Schakel de IP Helper-service uit (Windows). Deze functie probeert bepaalde aspecten van IPv6-connectiviteit te beheren. Om het uit te schakelen:

  1. druk op Windows-toets+Ren typ vervolgens services.msc in de weergegeven Loop vak en selecteer OK.
  2. Dit opent een lijst met Windows-systeemservices. Blader door de lijst en zoek de service met de naam IP-helper, klik vervolgens met de rechtermuisknop op de servicenaam en kies Eigenschappen.
  3. In de Opstarttype vervolgkeuzelijst, kies Gehandicapten selecteer vervolgens OK.
  4. Start uw systeem opnieuw op en controleer vervolgens of de IPv6-verbinding nu werkt zoals verwacht.
 13. Open de router als beheerder. Verken de bedieningselementen om ervoor te zorgen dat IPv6-verbindingen zijn ingeschakeld. Zet de instelling op Automatische detectie of Automatische configuratie, als een van beide opties beschikbaar is. Zorg er anders voor dat de service is ingeschakeld. Eenmaal ingeschakeld, moet u mogelijk de router opnieuw opstarten om een ​​IPv6-verbinding tot stand te brengen. Het kan even duren voordat de IPv6-verbinding actief en beschikbaar is, dus wacht een paar minuten langer nadat u de router hebt gestart om de verbinding te testen.

 14. Pas de IPv6-tunnelinstellingen aan. De laatste stap die u moet nemen, is aanpassen hoe uw thuisrouter en netwerk IPv6-adressen verwerken. Probeer dit terwijl u als beheerder toegang krijgt tot de thuisrouter. Aangezien IPv6 is ontworpen om elk apparaat een direct adresseerbaar adres te geven, werken de standaardinstellingen voor moderne, up-to-date routers die verbinding maken met moderne, up-to-date internetproviders goed. U kunt experimenteren met andere IPv6-instellingen op de router als u problemen ondervindt. Selecteer eerst 6to4 tunnel in de instellingen van de router om IPv6- en IPv4-verkeer en apparaten samen te laten werken. Een andere optie is om gedeelde IPv6-verbindingen uit te schakelen. Sommige mensen melden bijvoorbeeld dat het uitschakelen IPv6-verbinding delen op een Apple Airport-router lost IPv6-verbindingsproblemen voor lokale apparaten op.

 15. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat voor aanvullende ondersteuning. Als uw IPv6-netwerktoegangsproblemen niet zijn opgelost, is uw laatste redmiddel om hulp te zoeken bij een professional.