Skip to content

Een printersnelkoppeling maken in Windows 10

1 de juni de 2022
how to create a printer shortcut in windows 10 5216791 15 ce0381d56d084fc690c9790b776d50b5

Wat te weten

 • U heeft een printer nodig die op uw computer is aangesloten voordat u een printersnelkoppeling kunt maken.
 • Maak een printersnelkoppeling om de opdracht te starten rundll32.exe printui.dll,PrintUIEntry /o /n “Naam van printer”
 • Om de snelkoppeling aan de taakbalk toe te voegen, klikt u met de rechtermuisknop op de nieuwe snelkoppeling en selecteert u Vastzetten op taakbalk.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een printersnelkoppeling toevoegt aan uw Windows 10-taakbalk.

Een printersnelkoppeling maken in Windows 10

Vóór Windows 10 zag je elke keer dat je een printer op je computer hebt aangesloten een pictogram in de taakbalk voor de printerwachtrij. Tegenwoordig, met afdrukken via Wi-Fi en afdrukken in de cloud, ziet u uw geïnstalleerde printer mogelijk niet altijd meer op de taakbalk. Maar u kunt een printersnelkoppeling maken in uw Windows 10-taakbalk. Voordat u een printersnelkoppeling kunt maken op uw Windows 10-bureaublad of taakbalk, moet u ervoor zorgen dat er een printer is geïnstalleerd. Vervolgens kunt u de snelkoppeling maken en deze vastzetten op uw taakbalk.

Een printer op uw Windows-pc installeren

 1. Als u nog geen printer op uw computer heeft aangesloten, moet u dit eerst doen. De meeste printerfabrikanten hebben hun eigen printersoftware die u kunt gebruiken om de verbinding tot stand te brengen, vooral voor Wi-Fi-printers. HP-printers gebruiken bijvoorbeeld de HP Smart-app. Dell, Sharp en anderen hebben hun eigen driversoftware. Zorg ervoor dat u het installeert en als eerste stap gebruikt om verbinding te maken met uw printer.

 2. Als u uw printer hebt aangesloten op het Wi-Fi-netwerk, kan Windows proberen om er automatisch verbinding mee te maken als u de stuurprogrammasoftware van de fabrikant hebt geïnstalleerd. Selecteer hiervoor het menu Start en typ Instellingen. Selecteer de app Instellingen, Selecteer Printers en scanners uit het linkerdeelvenster. Selecteer Een printer of scanner toevoegenselecteer De printer die ik wil, staat niet in de lijstselecteer Een printer toevoegen met een TCP/IP-adres of hostnaamselecteer Volgendeen typ het IP-adres van de printer in de Hostnaam of IP-adres veld. Selecteer Volgende en voltooi de installatie.

  Dialoogvenster Printer toevoegen met Hostnaam & IP-adres en Volgende gemarkeerd

De snelkoppeling toevoegen

 1. Vervolgens heb je de exacte naam van de printer nodig om de snelkoppeling te maken. Selecteer hiervoor het menu Start en typ Instellingen. Selecteer de app Instellingen. Selecteer in het venster Instellingen Apparaten.

  Windows-instellingen met Apparaten gemarkeerd

 2. Selecteer in het venster Apparaten Printers en scanners uit het linkerdeelvenster. Zoek de printer die u heeft toegevoegd onder het gedeelte Printers en scanners en noteer de exacte printernaam.

  Printers en scanners in de apparaatinstellingen met de HP-printernaam gemarkeerd

 3. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied van het bureaublad en selecteer Nieuw. Selecteer Snelkoppeling uit het volgende vervolgkeuzemenu.

  Windows-bureaublad met rechtsklikmenu geopend en Nieuw en Snelkoppeling gemarkeerd

 4. Plak in het venster Snelkoppeling maken de volgende tekenreeks in het locatieveld en selecteer Volgende:

  rundll32.exe printui.dll,PrintUIEntry /o /n “Naam van printer”

  Maak snelkoppelingsvensters met het printerpad en Volgende gemarkeerd

  Vervangen Naam van printer in de bovenstaande string naar de naam van de printer die u in de vorige stap hebt genoteerd.

 5. Geef in het volgende venster de snelkoppeling een naam. U kunt desgewenst de naam van de printer gebruiken.

  Windows-bureaublad met nieuwe snelkoppelingsnaam gemarkeerd

 6. Nadat u de snelkoppeling hebt gemaakt, dubbelklikt u erop om te controleren of deze werkt. Als het goed werkt, ziet u het venster voor de printerwachtrij verschijnen met alle actieve afdruktaken.

  Printersnelkoppeling met gemarkeerde afdrukwachtrij

 7. Vervolgens is het een goed idee om de snelkoppeling een printerpictogram te geven. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het snelkoppelingspictogram en selecteer Eigendommen.

  Rechtsklikmenu van het snelkoppelingspictogram met Eigenschappen gemarkeerd

 8. Selecteer in het venster Eigenschappen de Snelkoppeling tabblad en selecteer de Verander icoon knop.

  Eigenschappen van snelkoppeling met tabblad Snelkoppeling en pictogram Wijzigen gemarkeerd

 9. Selecteer de Bladeren blader naar shell32.dll in de map WindowsSystem32, selecteer deze en selecteer vervolgens de printerafbeelding in de lijst met systeempictogrammen. Selecteer Oké wanneer je klaar bent.

  Snelkoppelingseigenschappen met bladerlocatie, nieuwe pictogrammen en OK gemarkeerd

  U hoeft het printerpictogram niet uit deze lijst te selecteren. U kunt het printerpictogram aanpassen met elke gewenste afbeelding, maar het printerpictogram geeft hetzelfde gevoel als de vorige printertaakbalkkoppeling in eerdere versies van Windows.

 10. Als u tevreden bent met een printersnelkoppeling op het bureaublad, kunt u hier stoppen. Als u echter het printerpictogram aan uw Windows 10-taakbalk wilt toevoegen, klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en selecteert u: Vastzetten op taakbalk.

  Sneltoets rechtsklikmenu met Vastmaken aan taakbalk gemarkeerd

 11. Hierdoor wordt de snelkoppeling Printerwachtrij vastgezet op uw Windows 10-taakbalk. Elke keer dat u actieve afdruktaken in de afdrukwachtrij wilt bekijken, kunt u dit pictogram selecteren.

  Nieuw printersnelkoppelingspictogram gemarkeerd op taakbalk

FAQ

 • Hoe maak ik een snelkoppeling op mijn bureaublad in Windows 10?

  Om een ​​Windows 10-snelkoppeling op het bureaublad te maken voor een bestand of programma, klikt u met de rechtermuisknop op een leeg gebied op het bureaublad en selecteert u: Nieuw > Snelkoppeling. Selecteer in de wizard Snelkoppeling maken: Bladeren om het bestand of programma te vinden dat een snelkoppeling nodig heeft. Als je het hebt gevonden, selecteer je Oké > Volgendevoer een naam in en selecteer Af hebben.

 • Hoe wijzig ik het doel van een snelkoppeling in Windows 10?

  Om het doel van een snelkoppeling te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en selecteert u Eigendommen. Selecteer de Snelkoppeling tabblad. In de Doelwit veld, wijzigt u het huidige snelkoppelingspad naar de locatie van uw nieuwe doel.