Skip to content

Een USB Wi-Fi-adapter instellen met de Raspberry Pi

14 de augustus de 2021
Set Up WiFi 5771917a5f9b585875e811f0

Voor elke versie van Raspberry Pi voorafgaand aan de nieuwste Pi 3 werd op twee manieren verbinding met internet gemaakt. U kunt verbinding maken via een Ethernet-poort of een USB Wi-Fi-adapter. Hier leest u hoe u een USB Wi-Fi-adapter met uw Pi instelt, met een Edimax EW-7811Un als voorbeeld.

Hardware aansluiten

Om de hardwarecomponenten van de Raspberry Pi aan te sluiten, schakelt u de Raspberry Pi uit en plaatst u de wifi-adapter in een van de beschikbare USB-poorten van de Pi. Het maakt niet uit welke poort je gebruikt. Sluit vervolgens het toetsenbord en het scherm aan als je dat nog niet hebt gedaan. Als dat is gebeurd, zet u de Raspberry Pi aan en geeft u hem een ​​minuut om op te starten.

Open de terminal

Als je Pi standaard opstart naar de terminal, sla deze stap dan over.

Als je Pi opstart naar het Raspberry Pi OS-bureaublad (LXDE), selecteer dan de Terminal icoon in de taakbalk. Het ziet eruit als een monitor met een zwart scherm.

Bewerk het netwerkinterfacebestand

De eerste wijziging die u moet aanbrengen, is het toevoegen van een paar regels aan het netwerkinterfacebestand. Hiermee wordt de USB-adapter ingesteld die moet worden gebruikt en later vertelt u hem waarmee hij moet worden verbonden.

 1. Typ de volgende opdracht in de terminal en druk op Binnenkomen: sudo nano /etc/network/interfaces

 2. Het bestand bevat enkele regels tekst, die kunnen verschillen afhankelijk van de Raspberry Pi OS-versie. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je de volgende vier regels hebt – sommige kunnen er zijn: auto wlan0
  toestaan-hotplug wlan0
  iface wlan0 inet handleiding
  wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

  Configuratie van Raspberry Pi-netwerkinterfaces

 3. druk op Ctrl+x om het bestand af te sluiten en op te slaan. U wordt gevraagd of u de gewijzigde buffer wilt opslaan. Met andere woorden, u wordt gevraagd het bestand op te slaan. druk op Y en druk vervolgens op Binnenkomen om het bestand onder dezelfde naam op te slaan.

Bewerk het WPA Supplicant-bestand

In het supplicant-bestand vertelt u de Pi met welk netwerk verbinding moet worden gemaakt en het wachtwoord voor dat netwerk.

 1. Voordat u de wpa_supplicant-configuratie bewerkt, moet u uw netwerkwachtwoord versleutelen en naar het bestand verzenden. U kunt dit doen met de opdracht wpa_passphrase.

  wpa_passphrase genereer versleutelde sleutel op Raspberry Pi

 2. Geef het commando de naam van uw netwerk (SSID) en uw wachtwoord. Stuur vervolgens de uitvoer naar het bestand wpa_supplicant. Het ziet er ongeveer zo uit: sudo sh -c “wpa_passphrase yourssid yourpassword >> /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf”

 3. Typ de volgende opdracht in de terminal en druk op Binnenkomen: sudo nano /etc/wpa_supplcant/wpa_supplicant.conf

 4. Als de Pi is verbonden met een Wi-Fi-netwerk, ziet u mogelijk twee netwerkblokken. Zo niet, dan heb je alleen degene die je hebt gemaakt met wpa_passphrase. Degene die je hebt gemaakt heeft psk gelijk aan een lange reeks tekens, en het wachtwoord in platte tekst wordt weggelaten. Verwijder de regel voor het wachtwoord in platte tekst. Verwijder eventuele eerdere netwerkblokken om ervoor te zorgen dat de Pi verbinding maakt met de juiste.

  wpa_supplicant configuratie op Raspberry Pi

 5. Voeg in het netwerkblok met de gecodeerde psk de volgende regels toe onder de psk om de Pi te vertellen hoe hij verbinding moet maken met het draadloze netwerk. proto=RSN
  key_mgmt=WPA-PSK
  paarsgewijs=CCMP
  groep=CCMP

  wpa_supplicant configuratie op Raspberry Pi

 6. Met die instelling slaat u het bestand op en sluit u het af. druk op Ctrl+x, Yen druk vervolgens op Binnenkomen.

Optionele stap: energiebeheer uitschakelen

Als u problemen ondervindt waarbij de Wi-Fi-adapter de verbindingen verbreekt of niet meer reageert, kan de instelling voor energiebeheer van het stuurprogramma de oorzaak van het probleem zijn. Om energiebeheer uit te schakelen, maakt u een nieuw bestand met een regel tekst erin. Voer de volgende opdracht in om dit nieuwe bestand te maken: sudo nano /etc/modprobe.d/8192cu.conf

Voer vervolgens de volgende tekstregel in: options 8192cu rtw_power_mgnt=0 rtw_enusbss=0 rtw_ips_mode=1

druk op Ctrl+x om het bestand af te sluiten en sla het bestand vervolgens op onder dezelfde naam.

Start uw Raspberry Pi opnieuw op

Dat is alles wat u hoeft te doen om een ​​wifi-adapter in te stellen. Start vervolgens de Pi opnieuw op om al deze wijzigingen door te voeren. Typ de volgende opdracht in de terminal om opnieuw op te starten en druk vervolgens op Binnenkomen: sudo reboot

De Pi moet binnen een minuut opnieuw opstarten en verbinding maken met het netwerk.

Probleemoplossen

Als je Pi geen verbinding maakt, zijn er een paar dingen die je moet controleren:

 • Stroomvoorziening: Probeer een andere, sterkere voeding. Wi-Fi kan veeleisend zijn op het gebied van stroom.
 • Adapter: Is het goed gemonteerd? De USB-poorten van de Pi kunnen bij het eerste gebruik krap zijn.
 • Adapter: Is het compatibel?
 • Netwerk: Staat uw netwerk aan? Zijn er andere apparaten aangesloten?
 • Netwerk: Controleer nogmaals de gegevens die u hebt ingevoerd in het aanvraagdossier.
 • Opnieuw opstarten: Probeer het opnieuw, voor het geval dat.