Skip to content

Het gereedschap Selecteren op kleur van GIMP gebruiken

12 de augustus de 2021
gimp use color select tool 4db5072345da48cf9873b862c9326489

GIMP’s Selecteer op kleurgereedschap kan een fantastische manier zijn om snel en gemakkelijk delen van een afbeelding met een vergelijkbare kleur te selecteren. In dit voorbeeld laat ik je zien hoe je een deel van een afbeelding selecteert om de kleur iets te veranderen. De uiteindelijke resultaten zijn niet perfect, maar dit zal u laten zien hoe u de kunt gaan gebruiken Selecteer op kleurgereedschap zodat u kunt experimenteren met het maken van uw eigen resultaten.

Een afbeelding bewerken met het gereedschap Selecteren op kleur

 1. Open je afbeelding in GIMP. De tool Select By Color werkt het beste bij afbeeldingen met een grote hoeveelheid van één kleur en een behoorlijke mate van contrast.

 2. Kies nu de op de Selecteer op kleurgereedschap in de Gereedschapskist. Voor de doeleinden van deze oefening, de Gereedschapsopties kunnen allemaal op hun standaardwaarden worden gelaten om te starten, die moeten overeenkomen met die in de afbeelding.

  Het gereedschap Selecteren op kleur

 3. Selecteer een gebied dat overeenkomt met de kleur waarmee u wilt werken. Het hoeft niet het grootste aaneengesloten deel van die kleur te zijn, maar het helpt om een ​​gebied te selecteren dat groot genoeg is om een ​​nauwkeurige slag te krijgen.

  GIMP-kleur geselecteerd

 4. Als uw selectie, zoals die in het voorbeeld hier, niet alle gewenste gebieden bevat, kunt u de Drempel in de gereedschapsopties onder uw Toolbox om meer vergelijkbare kleuren op te halen.

  Drempel verwijst naar het aantal kleuren dat verwijderd is van de originele kleur die u door GIMP in de selectie wilt laten opnemen. EEN Drempel van 0 zal ertoe leiden dat alleen gebieden die overeenkomen met de door u gekozen plaats precies worden geselecteerd.

  De Drempelinstelling voor Selecteren op kleur

 5. Nadat u de drempel hebt aangepast, klikt u opnieuw in het gebied van uw afbeelding. U zou moeten opmerken dat er een groter gebied wordt geselecteerd. Als je ziet dat er meer van de afbeelding is geselecteerd dan je eigenlijk wilde, kun je teruggaan naar de Threshold-besturingselementen en de waarde daar verlagen. Het wordt een proces van vallen en opstaan ​​om precies te krijgen wat u nodig heeft.

  GIMP afbeelding grotere selectie

 6. Nu je een selectie hebt gemaakt, kun je deze op verschillende manieren gebruiken. U kunt bijvoorbeeld de kleur van de geselecteerde gebieden wijzigen. Een gemakkelijke manier om dit te doen is naar de Kleuren menu en selecteer Tint verzadiging. In de Tint verzadiging dialoogvenster dat wordt geopend, hebt u drie schuifregelaars die u kunt gebruiken om de Tint, Lichtheid en Verzadiging.

  De schuifregelaars Tint, Lichtheid en Verzadiging

 7. De laatste stap is het verwijderen van de selectie, wat u kunt doen via de Selecteer menu. Open het menu en kies Geen. U kunt het eindresultaat nu duidelijker zien.

 8. Je ziet duidelijk dat het resultaat niet perfect is. Het is eigenlijk verre van dat. Dat komt omdat de tool Selecteren op kleur niet perfect is en de kans groot is dat je niet alles in de eerste opname krijgt. Als je echt met deze afbeelding zou werken, zou je waarschijnlijk inzoomen en werken met enkele van de kleinere gebieden met de lichtere tinten blauw. Het kost wat tijd om te perfectioneren, maar het verslaat nog steeds het handmatig schetsen en selecteren rond onregelmatige objecten, zoals wolken.

  GIMP kleurselectie bewerkt resultaat