Skip to content

Het opstartscherm van Windows XP uitschakelen met MSConfig

10 de september de 2021
system configuration utility noguiboot windows xp 5a81c23b6edd6500368d73bb

Het Windows XP-logo dat tijdens het opstartproces verschijnt, wordt het ‘splash-scherm’ genoemd. Hoewel het leuk kan zijn om naar te kijken terwijl Windows opstart, heeft het echt geen zin en kan het uw computer zelfs enigszins vertragen. Als u dit opstartscherm uitschakelt, kan Windows iets sneller opstarten.

Het opstartscherm van Windows XP uitschakelen

Het uitschakelen van het opstartscherm van Windows XP kan worden bereikt door een paar eenvoudige stappen te volgen die hieronder worden beschreven met behulp van het hulpprogramma voor systeemconfiguratie (ook wel: msconfig) dat is ingebouwd in Windows XP. Hier leest u hoe u msconfig gebruikt om het opstartscherm van Windows XP uit te schakelen:

 1. Open de Loop dialoogvenster door te klikken op Begin en dan Loop. Als je de niet ziet Loop optie in het menu Start, open deze met de Windows-toets + R toetsenbord combinatie.

 2. Type msconfig in het zoekvak en druk vervolgens op de Binnenkomen toets. Met deze opdracht wordt het programma Hulpprogramma voor systeemconfiguratie geladen. Breng geen wijzigingen aan in de Systeem configuratie hulpprogramma anders dan die we hier hebben geschetst. Dit kan ernstige systeemproblemen veroorzaken, aangezien dit hulpprogramma een aantal andere opstartactiviteiten bestuurt dan die welke betrokken zijn bij het uitschakelen van het opstartscherm.

 3. Klik op de BOOT.INI tabblad bovenaan de Systeem configuratie hulpprogramma raam.

 4. Vink het selectievakje aan naast /NOGUIBOOT en klik Oke. Deze optie bevindt zich onderaan het venster Hulpprogramma voor systeemconfiguratie, in de Opstartopties sectie. Let goed op welk selectievakje je inschakelt; er zijn verschillende keuzes in de Opstartopties sectie. Je zou eigenlijk moeten opmerken in het tekstgebied bovenaan de Systeem configuratie hulpprogramma venster, dat “/noguiboot” wordt toegevoegd aan het einde van het onderste commando.

 5. U wordt dan gevraagd om ofwel: Herstarten, waardoor de pc onmiddellijk opnieuw wordt opgestart, of Afsluiten zonder opnieuw te starten, waardoor het venster wordt gesloten en u de pc op een later tijdstip handmatig opnieuw kunt opstarten.

 6. Na het opnieuw opstarten zal de pc opstarten in Windows XP zonder het opstartscherm weer te geven. Dit zal resulteren in een iets snellere opstarttijd. Windows XP zal op deze manier blijven opstarten totdat de Systeem configuratie hulpprogramma is geconfigureerd om weer normaal op te starten.

Tips en meer informatie

Er zijn extra opties bij het configureren van uw Windows XP-opstartscherm.

Opnieuw inschakelen tijdens opstarten

Om het opstartscherm van Windows XP tijdens het opstarten opnieuw in te schakelen, volgt u de bovenstaande instructies om het hulpprogramma voor systeemconfiguratie te openen, maar kiest u deze keer de Normaal opstarten – laad alle apparaatstuurprogramma’s en services keuzerondje in de Algemeen tabblad en klik op Oke.

Sluit de melding

Nadat Windows XP opnieuw is opgestart na de wijziging van het hulpprogramma voor systeemconfiguratie, wordt u gevraagd met een melding dat u de manier hebt gewijzigd waarop Windows wordt gestart. U kunt dat bericht verlaten; het is slechts een vervolgmelding die u vertelt dat er een wijziging is aangebracht.

Gebruik de opdrachtprompt om Msconfig te openen

Als u liever een opdrachtprompt gebruikt om het hulpprogramma voor systeemconfiguratie te openen, kunt u dat doen met de start msconfig opdracht. Als u niet weet hoe u dat moet doen, raadpleeg dan onze handleiding over het openen van de opdrachtprompt.

Geavanceerde methode: gebruik de parameter /noguiboot

Een geavanceerde methode om het opstartscherm van Windows XP uit te schakelen die exact hetzelfde bereikt als de bovenstaande stappen, is het toevoegen van de /noguiboot parameter handmatig toe aan het bestand boot.ini. In deze schermafbeelding kunt u zien dat het aan het einde van de opdracht is toegevoegd, zelfs wanneer u het hulpprogramma Systeemconfiguratieprogramma gebruikt:

Hulpprogramma voor systeemconfiguratie in Windows XP met de NOGUBOOT-optie ingeschakeld

 1. Om het bestand boot.ini te openen, opent u de Systeem applet vanuit het Configuratiescherm en ga vervolgens naar de Geavanceerd tabblad om de te vinden Opstarten en herstellen sectie.

 2. Gebruik de Instellingen knop daar, en dan de Bewerking op het volgende scherm om het bestand boot.ini te openen. De bovenstaande stappen kunnen worden vervangen door boot.ini te openen met een teksteditor. Het bestand bevindt zich in de hoofdmap van de C rit.

 3. Type /noguiboot helemaal aan het einde van de laatste regel om het opstartscherm uit te schakelen. Als de laatste regel in uw boot.ini-bestand bijvoorbeeld luidt als “/noexecute=optin /fastdetect”, plaatst u een spatie na “/fastdetect” en typt u vervolgens “/noguiboot”. Het einde van de regel kan er ongeveer zo uitzien:

  /noexecute=optin /fastdetect /noguiboot

 4. Sla ten slotte het INI-bestand op en start Windows XP opnieuw om te zien dat het opstartscherm niet meer wordt weergegeven. Om deze stap ongedaan te maken, verwijdert u wat u zojuist aan het INI-bestand hebt toegevoegd.