Skip to content

Hoe maak je een Google Forms-enquête?

13 de augustus de 2021
macro shot of drawing green check mark in checklist box go green idea 940449714 5c0319cf46e0fb00014965b5

Een Google-enquête maken om naar een groep mensen te sturen, is een van de meest voorkomende toepassingen van Google Formulieren. U kunt Google Formulieren voor verschillende andere doeleinden gebruiken, waaronder sollicitaties, evenementregistratie of het verzamelen van contactgegevens. Google-enquêtes werken iets anders: u kunt een reeks vragen stellen en verschillende soorten antwoorden vragen, zoals meerkeuzevragen, lange antwoorden of vervolgkeuzemenu’s. Het maken van een Google Forms-enquête is eenvoudig en er zijn veel opties voor het opmaken van het type antwoord dat u wilt, van meerkeuze tot selectievakjes tot een alinea. U kunt ook kiezen waar u de antwoorden wilt opslaan voor latere analyse. Google Formulieren maakt deel uit van de softwaresuite van het bedrijf, samen met Documenten, Spreadsheets en Presentaties. Hier leest u hoe u een succesvolle enquête kunt maken.

Een Google-enquête maken

Google Formulieren is begonnen als een functie die is ingesloten in Google Spreadsheets. U kunt Formulieren rechtstreeks openen of vanuit een bestand in Documenten, Spreadsheets of Presentaties. Hier zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot Google Formulieren om een ​​enquête te maken:

 • Ga naar docs.google.com/forms en selecteer Blanco of een Google Forms-sjabloon.
 • Ga vanuit Documenten, Spreadsheets of Presentaties naar Bestand > Nieuw > Het formulier (alleen blanco optie)
 • Van Spreadsheets ga naar Hulpmiddelen > Een formulier maken om het automatisch aan een spreadsheet te koppelen

Verschillende Google Forms-sjablonen zouden goed werken voor een enquête als u niet helemaal opnieuw wilt beginnen. Deze omvatten Event Feedback, Customer Feedback, Exit Ticket en Course Evaluation. Alle vier gaan over het vastleggen van feedback, maar je kunt ze aanpassen aan wat je doel ook is. U kunt een sjabloon op dezelfde manier bewerken als een leeg formulier, inclusief het wijzigen van de titel, vragen en kleurenschema. Of u nu begint met een leeg formulier of een sjabloon, de interface is hetzelfde. Boven aan het document staan ​​tabbladen voor vragen en antwoorden. Daaronder kunt u de enquêtetitel en een beschrijving of instructies toevoegen of bewerken. U kunt in dit gebied ook een afbeelding met zweeftekst of video toevoegen. Rechts van de vragen staat een stapel van vijf symbolen: Vraag toevoegen, Titel en beschrijving toevoegen, Afbeelding toevoegen, Video toevoegen en Sectie toevoegen.

Zijbalk in Google Survey

Het tabblad Reactie bevat alles wat je tot nu toe hebt ontvangen. Hier kunt u ook uitschakelen Reacties accepteren en voeg een bericht toe voor gebruikers als u over voldoende gegevens beschikt. U kunt zich ook aanmelden voor e-mailmeldingen voor nieuwe antwoorden, ze opslaan in een Google-spreadsheet, een CSV-bestand downloaden, ze allemaal afdrukken en verwijderen.

Tabblad 'Reacties in Google Formulier' met 'Geen reacties accepteren' ingeschakeld

Om het ontwerp van de enquête aan te passen, klikt u op de palet icoon bovenaan de pagina, dan kunt u de themakleur, achtergrondkleur en lettertype aanpassen. Naast het palet bevindt zich een voorbeeldknop (lijkt op een oog), zodat u kunt zien hoe uw enquête eruitziet en de vragen kunt beantwoorden om te controleren of deze correct werkt.

Palet- en oogpictogrammen in Google Survey

Naast het voorbeeld staat het tandwielpictogram voor instellingen, dat aangeeft of u e-mailadressen verzamelt en of respondenten meer dan één keer kunnen indienen.

Opties voor Google-enquêtevragen

Voor elke enquêtevraag kunt u het formaat van de antwoorden kiezen die u ontvangt. Een blanco formulier bevat één item en u kunt er meer toevoegen door op het plusteken aan de rechterkant te klikken; sjablonen hebben vraag- en antwoordformaten ingevuld, maar u kunt ze bewerken of verwijderen die u niet wilt. Het standaardantwoordtype is meerkeuze, maar er zijn ook korte antwoorden, alinea’s, selectievakjes, vervolgkeuzelijsten, lineaire schaal, meerkeuze- en selectievakjerasters, datum, tijd en bestandsupload. Nadat u het type hebt gekozen, kunt u het verder aanpassen door meerkeuze- of vervolgkeuzeopties in te voeren, “andere” als optie toe te voegen en meer dan één antwoord in of uit te schakelen.

Google Form-vraag met het bericht

Voor rasters kunt u ook kiezen of elke rij een reactie vereist. Als u bijvoorbeeld om feedback over een conferentie vraagt, kunt u voor elke gebeurtenis rijen hebben en respondenten vragen om elke gebeurtenis te beoordelen. Het is de moeite waard om in de instellingen voor elk vraagtype te duiken. Bij alle vragen kunt u zelf bepalen of een antwoord gewenst is of niet.

Secties toevoegen aan een Google-enquête

Als uw enquête veel vragen bevat, kunt u secties toevoegen om de enquête op te splitsen om respondenten niet te overweldigen. Klik op de pictogramknop rechts van een vraag om een ​​sectie toe te voegen; het zal die vraag bevatten en elke vraag eronder.

Sectiemarkeringen in Google Survey

Elke sectie heeft een aparte titel en een optionele beschrijving. U kunt desgewenst vragen tussen secties slepen en neerzetten. Tik op het menu met drie stippen in de rechterbovenhoek voor meer opties: Sectie dupliceren, Sectie verplaatsen, Sectie verwijderen en Samenvoegen met hierboven als je van gedachten verandert.

Vervolgvragen toevoegen

Misschien wilt u vervolgvragen toevoegen als een gebruiker op een bepaalde manier reageert. Als een enquêterespondent bijvoorbeeld antwoordt dat hij tevreden was met uw service, kunt u hem of haar om een ​​korte uitleg vragen. Als ze antwoorden dat ze niet tevreden zijn, heb je misschien wat vervolgvragen om tot de kern van de zaak te komen. Een ander voorbeeld is als je vraagt ​​of een gebruiker graag vis eet. Als ze ja zeggen, kun je ze doorsturen naar de volgende vraag, maar als ze nee zeggen, kun je de enquête beëindigen omdat de rest niet relevant is. Om dit te bereiken, voegt u eerst een vraag toe met een meerkeuze- of dropdown-antwoord. Tik op het menu met drie stippen rechtsonder en selecteer Ga naar sectie op basis van antwoord.

Ga naar sectie op basis van antwoordoptie in Google Survey

Voor elke meerkeuze- of dropdown-optie kunt u de respondent naar de volgende sectie sturen, naar een andere in uw formulier of naar Formulier verzenden om de enquête voor die gebruiker te beëindigen.

Meerkeuzeopties in Google Survey

Anonieme reacties toestaan

Enquêtes in Google Formulieren zijn standaard anoniem. Als u de identiteit van de respondent wilt weten, kunt u vragen om contactgegevens in te vullen als een van de enquêtevragen. Dit weerhoudt gebruikers er echter niet van om valse namen in te voeren of hun identiteit te verbergen. Een andere manier om reacties bij te houden, is door een e-mailadres te verzamelen, dat u kunt inschakelen in Instellingen. Deze optie staat ook op de pagina Formulier verzenden (zie hieronder). U kunt een gebruiker dan ook een kopie van hun antwoorden ter bevestiging sturen. Deze functie werkt alleen als u de enquête naar een distributiegroep stuurt en niet op een website of sociale media plaatst.

Een Google-enquête verzenden

Als uw enquête er goed uitziet, controleer dan de instellingen voordat u deze verstuurt. U kunt gebruikers beperken tot één antwoord, hen toestaan ​​hun antwoord te bewerken nadat u het heeft ingediend, een link naar de resultaten maken als u een peiling doet en het bevestigingsbericht wijzigen nadat iemand zijn antwoord heeft verzonden. Klik Versturen bovenaan de pagina, en je ziet vier opties:

Verzenden via opties in Google Survey

 • E-mail: Klik op het enveloppictogram en voer de e-mailadressen, het onderwerp en het bericht van de ontvanger in.
 • Deel de link: Klik op het koppelingspictogram om de koppeling naar het formulier te kopiëren. U kunt ook een verkorte URL krijgen die begint met goo.gl/forms.
 • Post het op sociale media: Klik op het Facebook- of Twitter-pictogram aan de rechterkant.
 • Insluiten op een website: Klik op de symbolen groter dan/kleiner dan om de HTML-code te kopiëren. U kunt ook de breedte en hoogte van de enquêtemodule aanpassen.

Google Survey-antwoorden organiseren

Op het tabblad Reacties kun je bovenaan snel zien hoeveel reacties je hebt.

1628820934 628 Hoe maak je een Google Forms enquete

U kunt de reacties op vier manieren bekijken:

 • op vraag
 • Per persoon
 • In een Google-spreadsheet
 • Gedownload naar een CSV-bestand

Klik op Samenvatting om de antwoorden per vraag te zien. Alle die rasters gebruiken, worden weergegeven door staafdiagrammen, terwijl meerkeuzevragen cirkeldiagrammen krijgen. Klik individueel om door de reacties per persoon te bladeren. Op hetzelfde tabblad bevindt zich een groene knop om de enquête te koppelen aan een nieuwe of bestaande Google-spreadsheet. Als u een bestaande spreadsheet gebruikt, voegt Formulieren een nieuw werkbladtabblad toe met de enquêtereacties. Daarnaast is het menu met drie stippen, dat een optie heeft om de gegevens naar een CSV-bestand te downloaden.