Skip to content

Hoe u Pet Eye in uw foto’s kunt repareren

10 de september de 2021
GettyImages 127031121 5bfac70946e0fb0026cff0b8

De meeste fotobewerkingssoftware biedt hulpmiddelen voor het verwijderen van rode ogen uit foto’s. Deze hulpmiddelen werken echter niet altijd bij huisdieren, omdat ze gele, witte, rode of groene ogen kunnen hebben op foto’s die met een flits bij weinig licht zijn gemaakt. Leer hoe u gloeiende ogen van huisdieren kunt repareren in Gimp, Photoshop en vergelijkbare programma’s. De instructies in dit artikel zijn in grote lijnen van toepassing op alle fotobewerkingssoftware voor desktops.

Hoe huisdierenogen in foto’s te repareren

De volgende schermafbeeldingen zijn afkomstig van Gimp, een open-source afbeeldingseditor voor Windows, Mac en Linux, maar het algemene proces is hetzelfde voor andere programma’s. Open de afbeelding in je bewerkingssoftware en volg deze stappen:

 1. Maak een nieuwe transparante laag in uw document en zorg ervoor dat de Modus ingesteld op normaal.

  Het venster Nieuwe laag in GIMP met het veld Modus gemarkeerd

 2. Selecteer de penseel gereedschap en kies een medium-zachte randborstel. Zet de voorgrondkleur op zwart en stel de maat iets groter in dan de oogpupil. Mogelijk moet u een elliptische borstelvorm gebruiken bij kattenogen.

  GIMP met de tool Penseel gemarkeerd

 3. Zoom in en klik op elk oog om over de reflecties van het huisdieroog te schilderen. Mogelijk moet u een paar keer met het penseel klikken om het hele probleemgebied te bedekken. Op dit punt zal het oog er vreemd uitzien omdat er geen glinstering van lichtreflectie in het oog is.

  Zoom in en klik op elk oog om over de reflecties van het huisdieroog te schilderen.

 4. Verberg tijdelijk de laag waar je in de laatste stap zwart over het oog hebt geverfd. Selecteer in Gimp de oog icoon naast de laag in de Lagen palet.

  GIMP met de knop Laagzichtbaarheid gemarkeerd

 5. Om de ogen er natuurlijk uit te laten zien, vervangt u de gereflecteerde lichtpunten die u in de vorige stappen hebt overschilderd. Selecteer een penseel met harde randen, stel de grootte in op zeer klein (ongeveer 3 tot 5 pixels) en stel de voorgrondkleur in op wit.

  Selecteer een penseel met harde randen, stel de grootte erg klein in (ongeveer 5-10 pixels) en stel de voorgrondkleur in op wit.

 6. Maak nog een transparante laag in het document boven alle andere lagen in het document. Met de geverfde laag verborgen, zou je de originele foto moeten kunnen zien. Noteer waar de glinsteringen in de originele foto verschijnen en klik eenmaal met het penseel direct over elke glinstering van het oog in het origineel.

  Maak nog een transparante laag in uw document boven alle andere lagen in uw document.

 7. Maak de zwarte verflaag zichtbaar om het eindresultaat te zien. Als het er niet natuurlijk uitziet, verwijder dan de laag en blijf proberen. Als de afbeelding acceptabel is, slaat u deze op en exporteert u deze naar het gewenste afbeeldingsformaat.

  Maak de zwarte verflaag zichtbaar om het eindresultaat te zien.

  U kunt een kleine hoeveelheid Gaussiaanse vervaging toevoegen aan de zwarte verflaag om de pupil in de iris te laten overvloeien. Gebruik het gummetje om de zwarte verf op te ruimen die buiten het gebied rond de ogen op de vacht van uw huisdier is gekomen.

In sommige gevallen is het oog van een huisdier zo slecht dat je de originele oogglans niet kunt vinden. Je zult moeten raden waar ze moeten zijn op basis van de richting van het licht en hoe andere reflecties op de foto verschijnen. Houd beide ogen in relatie tot elkaar voor beide ogen. Als je geen goede schatting kunt maken van de plaats van de glinsteringen, begin dan met de middelpunten van de pupillen.