Skip to content

Rush-kosten in rekening brengen voor grafische ontwerpprojecten

16 de augustus de 2021
working late young african american woman working in office 911974328 5b4ee7d1df0c44709a60a1a9e07f1f30

Als u een grafisch ontwerper bent, zult u waarschijnlijk klanten tegenkomen met noodklussen of projecten die ze zo snel mogelijk nodig hebben. U wilt uw klanten tevreden stellen, maar niet ten koste van andere klanten of uw kwaliteitsnormen. Moet je de baan weigeren? Een spoedtarief rekenen? Hier zijn een paar dingen om te overwegen.

Factoren om te overwegen

Wanneer een klant u benadert met een spoedklus en u zich afvraagt ​​of u het project wilt accepteren, is er niet één juist antwoord. Behandel dergelijke verzoeken van geval tot geval, rekening houdend met hoeveel tijd u heeft en of een spoedvergoeding gerechtvaardigd is. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

Uw huidige schema

Moet u uw huidige werklast herschikken of werk uitstellen voor andere klanten om deze klus te klaren? Als je aanvullende tools nodig hebt, zoals grafische ontwerpsoftware, om de visie van de klant te vervolledigen, heb je dan tijd om deze te verwerven en te leren? Hoe graag je een klant ook wilt helpen, je bent geen goochelaar. Wees realistisch over de huidige eisen aan uw tijd.

De werkelijke deadline

Elke spoedklus is anders en kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen, dus stel je klanten relevante vragen. Een klein project kan bijvoorbeeld haastig zijn als de klant het de volgende dag wil hebben, terwijl een groot project met een ingewikkeld proces haast kan hebben als het binnen twee weken moet worden afgerekend. Als je denkt dat de baan veel te kort en onrealistisch is, en je zou hem niet naar jouw maatstaven kunnen uitvoeren, overweeg dan om hem helemaal af te wijzen. Als de klant het als een spoedklus beschouwt omdat ze het snel nodig hebben, maar u weet dat u gemakkelijk een kwalitatief hoogstaand product kunt afmaken, zou het accepteren van het project zonder een spoedvergoeding de klantrelatie helpen verstevigen en vertrouwen en goodwill winnen. Als u de baan wilt accepteren en uw klant wilt helpen, maar weet dat dit een ongemak voor u en uw bedrijf zou zijn, laat het aanrekenen van een passend spoedtarief zien dat u uw tijd en normen op prijs stelt. Voel je niet verplicht om elke spoedklus aan te nemen die op je pad komt, zelfs als een klant of potentiële klant gestrest is. Blijf kalm tijdens uw communicatie en evalueer of de klus levensvatbaar is, met of zonder spoedvergoeding.

Wat te rekenen voor een Rush Fee

Spoedklussen kunnen worden omgeven door stress en angst, wat vaak leidt tot late nachten en hard werken. Als u een spoedklus accepteert die van invloed is op u en uw bedrijf, laat een redelijke spoedvergoeding uw klant zien dat uw tijd belangrijk is en dat u kwaliteitsnormen hoog moet houden. Het hangt af van uw relatie met de klant, maar een goed uitgangspunt voor een spoedtarief is 25 procent bovenop uw gebruikelijke tarief. Over het algemeen betekent een kleiner project een lagere vergoeding en een uitgebreider project een meer substantiële vergoeding. Als u besluit geen spoedkosten in rekening te brengen, hetzij als een gunst aan een klant, hetzij omdat u echt wilt helpen, moet u de “spitsvergoeding” zonder kosten op de factuur noteren. Dit zal de klant helpen begrijpen dat je hem een ​​plezier hebt gedaan, en hopelijk moedig je hem aan om de volgende keer beter te plannen.

Hoe u zich kunt voorbereiden op de volgende spoedklus

Het is een goed idee om een ​​spoedbeleid in al uw klantcontracten te vermelden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Als u ervoor kiest om de spitsvergoeding niet af te dwingen, moeten uw klanten zeer dankbaar zijn. Het accepteren van een spoedklus en het in rekening brengen van een spoedtoeslag kan lastig zijn. U wilt een klantrelatie niet schaden, maar u wilt ook niet misbruikt worden. Als het in rekening brengen van een spoedtarief de juiste actie is, wees dan open naar de klant. Laat hen vooraf weten wat de kosten zijn en wat de reden van de verhoging is, en overweeg om hen een alternatief schema aan te bieden tegen uw standaardtarief.