Skip to content

Uw M1 Mac kan Windows sneller uitvoeren dan een pc

22 de juni de 2021
photo 1549652483 7dab2e1fcd2a 88252a9469224b5196db1722c0aacf6f

Belangrijkste leerpunten

  • Parallels virtualisatiesoftware draait nu op Apple Silicon Macs.
  • M1 Macs draaien Windows 30% sneller dan Intel Macs.
  • Windows op ARM is nog niet officieel beschikbaar voor virtualisatie.

Kan Parallels Windows sneller draaien op M1-Macs dan op pc’s? Misschien, maar wettelijk niet. Nog. Parallels is software waarmee u virtueel andere besturingssystemen op uw Mac kunt uitvoeren. In plaats van een pc op te starten, kun je gewoon dubbelklikken en een Windows-pc daar op je Mac starten, en hij zou alles kunnen doen wat een “echte” pc zou kunnen doen. Nu draait Parallels op Apple Silicon, dus je kunt het op je M1 Mac gebruiken. “De Apple M1 kan Windows 10 bijna twee keer sneller op ARM draaien dan de eigen hardware van Microsoft”, vertelde Bram Jansen, hoofdredacteur bij technische site VPN Alert, via e-mail aan Lifewire. “De Apple M1 draait Windows 10 nog sneller dan de Surface Pro X, die het besturingssysteem native draait en een op Snapdragon 8cx gebaseerde CPU heeft. De M1-processor is gebouwd op de ARM-architectuur.”

Virtualisatie, geen emulatie

Parallels is virtualisatiesoftware, geen emulatiesoftware. Een emulator herschept een stuk hardware als een app. Een emulator voor een SNES-gameconsole is bijvoorbeeld een app die een softwareversie van de gameconsole maakt, waarbij alle circuits als code worden nagebootst. Je kunt dan een origineel spel-ROM op die machine draaien, en het spel zal het verschil niet weten.

Microsoft Word en Excel draaien in Parallels op een M1 Mac

Virtualisatie is anders. Het draait alleen software op hardware die het ook native zou kunnen draaien. De oude Intel Macs konden bijvoorbeeld ook Windows draaien. Je zou het gewoon installeren zoals op elke andere pc. Het enige wat Parallels doet, is dat Windows in een app-venster in macOS kan worden uitgevoerd, in plaats van opnieuw op te starten in Windows. Virtualisatie is om deze reden ook sneller dan emulatie. En het is niet alleen Windows. Je kunt andere besturingssystemen virtualiseren, waarschijnlijk een versie van Linux. Op dit moment kun je Windows zelfs niet legaal gebruiken op een ARM Mac, omdat Microsoft hiervoor nog geen licentie aanbiedt.

Snelheid

Officieel laat Parallels je Windows of Linux op je Mac draaien op “native” snelheden. Dat betekent alleen dat het met een snelheid werkt die vergelijkbaar is met wanneer u Windows op de ouderwetse manier zou installeren. Maar hoe zit het met gebruik in de echte wereld? De M1-Macs van Apple lopen ver voor op Intel’s x86-chips, zowel wat betreft prestaties als stroomverbruik. Dus hoe snel draait Windows op een M1 Mac? Het antwoord is, vrij snel. “De Apple M1 kan Windows 10 op ARM bijna twee keer sneller draaien dan de eigen hardware van Microsoft.” De officiële cijfers van Parallels zijn indrukwekkend. Ze zeggen dat M1-Macs 250% minder energie verbruiken dan een Intel MacBook Air uit 2020 en tot 60% betere DirectX 11-prestaties dan een Intel MacBook Pro. En Windows draaien op een M1 Mac? Dertig procent sneller dan op een Core i9 Intel MacBook Pro. Met andere woorden, het is snel. Meer dan snel genoeg om uw werk gedaan te krijgen. Maar er zijn wat haperingen.

Gewapend en klaar

Om Windows in Parallels te installeren, moet u eerst een versie van Windows opsporen die voor ARM is gebouwd, zodat deze daadwerkelijk op uw op ARM gebaseerde Mac kan worden uitgevoerd. Technisch gezien mag je het niet installeren, omdat Windows 10 op ARM alleen voorgeïnstalleerd beschikbaar is op computers. U kunt zich echter aanmelden voor het Windows Insider-programma van Microsoft en daar een kopie downloaden. Zelfs dan kunt u mogelijk niet de gewenste Windows-apps uitvoeren.

Met Parallels voert u een native instance van Windows voor ARM op uw Mac uit, en hiervoor moeten alle Windows-apps in deze virtuele machine worden gecompileerd om op ARM te kunnen draaien. Het probleem is dat er niet veel van beschikbaar zijn. Terwijl Mac-ontwikkelaars de overstap naar Apple Silicon grotendeels hebben omarmd en hun apps dienovereenkomstig hebben aangepast, heeft Windows niet zoveel geluk. Om dit te verhelpen, heeft Microsoft een emulator in Windows 10 op ARM geplaatst om x86-pc’s te emuleren. Om de telling bij te houden, zou je een Intel Windows-app kunnen uitvoeren, geëmuleerd in een virtuele kopie van Windows voor ARM, op ​​je ARM-gebaseerde M1 Mac. Begrepen? Dit is verre van ideaal, omdat geëmuleerde software langzamer werkt, maar gezien de snelheidswinst van de M1-Macs, zou het allemaal kunnen lukken. De afhaalmaaltijd is dat het heel praktisch is om een ​​Parallels-installatie op je Mac uit te voeren, als je die oude app echt moet gebruiken. Als niet? Doe geen moeite. Tenminste niet totdat Microsoft zijn ARM-game bij elkaar heeft.