Skip to content

Veilige modus in- en uitschakelen op Android

8 de augustus de 2021
android safe mode 4158035 891599c183c24809982923193b5ded68

Als uw Android-apparaat is ingeschakeld en apps zoals een klok- of kalenderwidget op het startscherm vaak crashen of langzaam werken, start u uw Android in de veilige modus om het probleem op te sporen. Als u uw apparaat in de veilige modus gebruikt, wordt het probleem niet opgelost, maar het kan u wel helpen de oorzaak te achterhalen. Hier is hoe.

Opnieuw opstarten in veilige modus

Volg deze stappen:

  1. Houd de ingedrukt Opschorten of Stroom knop tot de Stroom menu verschijnt op het scherm van het apparaat.

  2. Kraan Herstarten. Het apparaat wordt uitgeschakeld en weer ingeschakeld.

  3. Als het menu geen optie Opnieuw opstarten vermeldt, kiest u Uitschakelen.

  4. Het apparaat heeft enkele seconden nodig om uit te schakelen. Zodra het scherm helemaal donker is, drukt u op de Opschorten of Stroom ingedrukt totdat er een logo op het scherm verschijnt.

  5. Nadat het apparaat is opgestart, test u het om te zien of er nog steeds problemen zijn.

Waarom Android gebruiken in de veilige modus?

Als uw apparaat goed werkt in de veilige modus, veroorzaakt de hardware het probleem niet en is de boosdoener waarschijnlijk een app. Als dat het geval is, hoeft het apparaat niet te worden gerepareerd of vervangen, maar moet je uitzoeken welke app de fout heeft.

Als u de optie Veilige modus niet krijgt

Niet elk Android-apparaat start op dezelfde manier in de veilige modus. Sommige fabrikanten, zoals Samsung, hebben iets andere versies van Android en oudere apparaten werken anders omdat ze een oudere versie van Android hebben. Als uw eerste poging om op te starten in de veilige modus niet succesvol is, probeer dan deze methoden:

  • Als je de vasthoudt Uitschakelen knop in het Power-menu vraagt ​​u niet om naar de veilige modus te gaan, tik en houd de Herstarten knop. Oudere versies van Android gebruiken deze methode om naar de veilige modus te gaan.
  • Op Samsung-apparaten en sommige oudere Android-apparaten start u het apparaat opnieuw op met behulp van de bovenstaande instructies en kijkt u of het logo op het scherm verschijnt wanneer het apparaat weer wordt opgestart. Terwijl het logo op het scherm staat, drukt u op de Volume verminderen knop aan de zijkant van het apparaat. De woorden veilige modus verschijnen onder aan het scherm zodra het volledig is opgestart.

Wat te doen in de veilige modus

Als uw apparaat sneller werkt of niet meer crasht terwijl het zich in de veilige modus bevindt, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een app. Om het te repareren, bepaalt u welke app de schuldige is en verwijdert u deze vervolgens.

Apps beheren in de veilige modus op Android

Bekijk enkele waarschijnlijke verdachten om te bepalen welke app u wilt verwijderen:

  • Apps die automatisch starten wanneer het apparaat opstart: Deze apps omvatten Android-widgets, zoals de klok of kalender, en aangepaste startscherm-apps.
  • Onlangs gedownloade apps: Als je het probleem onlangs hebt opgemerkt, is de boosdoener waarschijnlijk een app die je onlangs hebt aangeschaft of geüpdatet.
  • Niet-essentiële apps: Als je apps hebt verwijderd die bij het opstarten worden geladen en apps die recentelijk zijn aangeschaft of bijgewerkt, verwijder dan apps die je niet regelmatig gebruikt.

Apps worden mogelijk niet in de veilige modus uitgevoerd, maar ze kunnen daar wel worden verwijderd. Verwijder de apps in de veilige modus en start vervolgens opnieuw op om het apparaat te testen.

Nog steeds problemen in de veilige modus?

Als u opstart in de veilige modus en nog steeds problemen ondervindt, raakt u niet op en koopt u nog geen nieuwe telefoon of tablet. Door de veilige modus te gebruiken, wordt de oorzaak van het probleem beperkt tot het besturingssysteem of de hardware. De volgende stap is om het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor alles wordt verwijderd, inclusief alle persoonlijke instellingen. Als u uw apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen, worden alle apps verwijderd en worden alle gegevens gewist. Maak een back-up van uw gegevens voordat u deze actie uitvoert. Als je het Android-apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen en nog steeds problemen hebt, is het tijd voor reparatie of vervanging.

Hoe kom ik uit de veilige modus

Om de veilige modus te verlaten, start u het apparaat opnieuw op met behulp van de bovenstaande instructies. Android start standaard op in de normale modus. Als het apparaat opstart in de veilige modus, moet het opnieuw worden opgestart in de normale modus. Als u opnieuw opstart en uw Android zich nog steeds in de veilige modus bevindt, betekent dit dat Android een probleem heeft gedetecteerd met een app die automatisch wordt gestart bij het opstarten of in een van de basisbestanden van het Android-besturingssysteem. Om dit probleem te verhelpen, verwijdert u apps die bij het opstarten worden gestart, zoals aangepaste startschermen en widgets. Start het apparaat vervolgens opnieuw op.